Kad god se spominju baltičke zemlje, svi će vas prvo upitati jeste li posjetili Tallinn, prijestolnicu Estonije. On je prekrasan, ali ništa manje nije lijep ni litvanski Vilnius.

Ova država nije poznata samo po vrhunskim košarkašima poput Sabonisa, Jasikevičiusa i ostalih, već i po prekrasnoj prijestolnici Vilniusu. Čudesna barokna arhitektura nikoga neće ostaviti ravnodušnim, tako da ćete vjerojatno htjeti ostati duže nego ste rezervirali hotel. A kad ste u Vilniusu, svakako posjetite sljedeće znamenitosti…

Toranj Gediminas

Ovaj je toranj sve što je ostalo od nekadašnjeg srednjovjekovnog dvorca. Vrijedi ga vidjeti jer je jedan od simbola Litve i najznačajnijih spomenika u gradu. Ako niste u kondiciji, malo ćete se uspuhati za vrijeme penjanja jer je toranj na pedesetak metara nadmorske visine, ali s druge strane, možete gore i žičarom. Kako god, kad jednom ugledate Gediminas, očekuje vas veličanstven pogled.



Ulica Literatu


Tko god je zaljubljen u književnost, obavezno mora proći ovom ulicom. Nekad ispunjena brojnim knjižarama, danas je spomenik litavskoj književnosti. Njezini zidovi ukrašeni su raznim posvetama litavskoj književnosti, piscima i pjesnicima, stoga je ovo "must see" ako želite znati više o litavskim književnicima. Nama je odmah palo na pamet kako ulica poput te ne bi naškodila ni Zagrebu.

Muzej žrtava genocida

Svi zaljubljenici u povijest, posebno onog dijela koji se tiče Drugog svjetskog rata, svakako će izdvojiti vrijeme za ovaj muzej. Ovdje ćete saznati sve o životu Litavaca, najprije pod njemačkom, a potom sovjetskom čizmom. Zgrada u kojoj se muzej nalazi nekad je bila zatvor kojim su se za svoje protivnike koristili nacisti i sovjeti (ista stvar je s muzejom 'Kuća terora' u Budimpešti), a da biste razgledali sve u miru, trebat će vam nekoliko sati.

Sad kad ste razgledali što ima i sami pronašli još neke znamenitosti, vrijeme je da napunite želudac. Vilnius vrvi zgodnim mjestima za klopanje, a nama se sljedeća čine savršenim:

Lokys

Smješten u samom centru grada, u zgradi iz 15. stoljeća, Lokys je najpoznatiji po specijalitetima baltičke kuhinje. Na meniju će se naći divlja svinja, ali i odrezak od dabra, što vrlo vjerojatno dosad niste imali prilike probati.

Veranda

Dalmatinci na verandu vole sjesti, a Litavci u restoranu istog naziva uživaju u novim zanimljivim kombinacijama jela i pomno odabranim pićima. Restoran je iznimno popularan, tako da se u njega najčešće ne isplati ni svraćati bez rezervacije.



Šnekutis

Ovo mjesto potpuno je drukčije od gore nabrojanih. Konobari su, recimo to tako, „ekscentrični“, a ovdje ćete uživati u ogromnim porcijama tradicionalne litavske hrane po vrlo povoljnim cijenama, koju ćete kasnije zaliti pivima iz zanatskih pivovara.

Balti Drambliai

Kako u redakciji imamo vegetarijanaca, uvijek mislimo i na njih. Restoran čije ime u prijevodu znači „Bijeli slon“ prvi je vegetarijanski restoran u Vilniusu. Izbor jela šarolik je, dominira indijska kuhinja i ako ne volite meso, ovo je dobar izbor za vas.

Chaika

Nakon ture po restoranima vrijeme je za kavu. Ovaj kafić smješten je u staroj drvenoj kući u centru i mjesto je gdje prošlost susreće sadašnjost. Ogroman izbor toplih napitaka servira se u retro šalicama koje su bile popularne u doba SSSR-a, a nije naodmet u slučaju gladi pojesti i fini sendvič.

Od stvari koje nismo spomenuli, preporučujemo svakako još posjet planetariju i muzeju igračaka, kao i odlazak na tržnicu Hales, gdje ćete naći sve od igle do slona. Cijene su povoljne, ali je cjenkanje, naravno, moguće.

Sretan put i javite nam dojmove!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju