Vjerojatno ste se puno puta pitali zašto je potrebno uključiti "Flight mode" ili ugasiti mobitel dok letite nebom. E pa evo i odgovora na to pitanje…

Kako se ne bi odmah preplašili i počeli razmišljati da bi mogli oboriti avion negašenjem mobitela, smirit ćemo vas i reći da su šanse za to gotovo nikakve. Ipak, to ne znači da svoj dragi aparat, koji je nekima odavno postao produžetak ruke, ne trebate ugasiti ili barem staviti na 'Flight mode'. Naime, kad ostane upaljen, može prouzročiti poteškoće.

> Zašto još uvijek postoje pepeljare u avionima?

Naime, signal mobitela za vrijeme leta može interferirati i ometati komunikacijske signale i na taj način prouzročiti probleme pilotima. Ti problemi se manifestiraju na način da piloti čuju prekid signala ili snažno zujanje u slušalicama, a složit ćete se, one koji u svojim rukama imaju vaš i mnoge druge živote, bolje je ne ometati nepotrebnim zvukovima.



U praksi se to rijetko događa. Na otprilike 50 letova, pilotima se to dogodi jednom ili dvaput, a vjerujemo kako mnogi ne gase mobitel za vrijeme leta. Ipak, može doći i do većih problema, jer je dokazano kako je jednom prilikom mobitel prekinuo komunikaciju pilota i kontrolnog tornja.

Sve u svemu, ostavljanje mobitela upaljenog vjerojatno neće izazvati probleme, a neke zrakoplovne kompanije uvele su i posebne privatne mreže na koje se ovisnici o mobitelima mogu spojiti, pa se čini da je na taj način vuk sit, a ovce na broju.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju