Dobiti besplatne, malene bočice toaletnih potrepština poput šampona, sapuna i gelova za tuširanje jedna je od radosti boravka u hotelu. Ne samo da znače da ne morate spakirati sve te stvari za sebe i opteretiti svoj kovčeg već možete isprobati neke toaletne potrepštine koje su često malo luksuznije od onih na koje je većina nas navikla. I možete ih odnijeti kući, što vjerojatno većini gostiju pričinja zadovoljstvo.

Međutim, besplatne sitne toaletne potrepštine koje se često nude u hotelima također su vrlo, vrlo štetne za očuvanje okoliša. Za njih se koristi gomila plastike – zbog čega je Europska komisija objavila da ih želi zabraniti u cijeloj Europskoj uniji.

Iako su mnogi tužni jer uskoro neće moći pokupiti doma pregršt šampona, Europska komisija ima dobre argumente za njihovu zabranu. Sve je to dio programa smanjenja ugljičnog otiska u sljedećem desetljeću i pretvaranja industrije ambalaže u ugljično neutralnu do 2050. godine.

Hotelske toaletne potrepštine - 4 Hotelske toaletne potrepštine - 4 (Foto: Getty Images)

"Bez reakcije EU bi do 2030. zabilježio povećanje ambalažnog otpada od daljnjih 19 posto, a plastičnog ambalažnog otpada čak od 46 posto", navodi se u priopćenju.

EU se ne rješava samo besplatnih sitnih toaletnih potrepština već je u planu i zabrana jednokratne ambalaže za voće i povrće. Još nije objavljeno kada bi zabrana mogla stupiti na snagu jer prijedlog treba ratificirati Europski parlament.

Cjelovitu izjavu Europske komisije možete pogledati ovdje. I dok će neki biti tužni zbog kraja ere besplatnih mini toaletnih potrepština, ako ništa drugo, tješi nas spoznaja kako je zabrana donesena zbog višeg cilja.

Švicarska nije pretplaćena samo na luksuz: Pogledajte hotel s nula zvjezdica Null Stern - 5 Null Stern - 4 Null Stern - 3 +2 Null Stern - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju