Strancima se u Japanu lako izgubiti u prijevodu. Na svakom koraku mogu uhvatiti kakav kulturološki šok, a osobito kada je riječ o bontonu. Srećom, nerazumijevanje većine japanskih pravila ne završava globama ili kaznama, ali ako ih ne poštujete, mogli biste zaraditi kakav prijeki pogled ili neodobravanje.

Primjerice, u Japanu je posve uobičajeno popiti juhu. Pritom slobodno možete i srkati, što se smatra komplimentom kuharu. No u Japanu nipošto ne ostavljajte napojnicu jer se to smatra vrlo nepristojnim, osobito ako krenete inzistirati jer je Japanac neće prihvatiti, što bi moglo izazvati kaos.

Treba pripaziti i na ponašanje u podzemnoj željeznici. Bez obzira na to vozite li se užurbanim gradovima ili putujete periferijom, u japanskim vlakovima nećete vidjeti Japance kako razgovaraju na mobitel, pogotovo ne glasno. Zazvoni li vam mobitel u japanskom vlaku, to je jednako nepristojno kao da ne ugasite zvuk u hrvatskom kinu. Japanska kultura (za razliku od zapadnjačke) itekako brine o tome da jedni drugima ne ulaze u osobni prostor. Tri glavna razloga zbog kojih treba utišati mobitele jesu: privatnost, bonton i javni red.

Privatnost

Japanci privatnost shvaćaju ozbiljno, a to da slušaju tuđe razgovore na javnom mjestu kosi se s njihovim odgojem i kulturom. Vrijeme koje provode na putovanjima javnim prijevozom Japanci najčešće koriste za spavanje, čitanje ili razmišljanje. Kako većina radi stresne poslove, ti su im trenuci dragocjeni da se oslobode napetosti, a svaki trenutak tišine dragocjen je za odmor.

Javni red

Japanci se ne nameću jedni drugima, a zapadnjacima često djeluju introvertirano ili samozatajno jer se ne žele uplitati u interakcije s ljudima koje površno poznaju. Čak i u slučaju tučnjave ili svađe na ulici, uobičajeno je da se Japanci ne upliću u „tuđa posla“, makar to značilo i da neće pristati pomoći.

Bonton

Japanske željeznice imaju jasno naznačena pravila ponašanja, koja osim glasne zvonjave mobitela i razgovora, uključuju i zabranu konzumacije hrane i pića - osim vode. Hrana je dopuštena samo na dužim relacijama, a podrazumijeva se i da ćete izbjegavati jela intenzivnih mirisa. Također, zabranjeno je i ostavljati smeće za sobom, čega se većinom pridržavaju. Iznimke su kasni noćni izlasci, kada i pristojnim Japancima ponekad popuste kočnice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju