Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH razvila je i prije nekoliko tjedana predstavila javnosti novu web-aplikaciju i interaktivni zemljovid Republike Hrvatske.

Aplikacija Sigurnestaze.hr namijenjena je u prvome redu planinarima i izletnicima i omogućuje im da točno i sigurno upoznaju naše planine, uspnu se na vrhove i pronađu redovito ažurirane podatke o planinarskim domovima i skloništima, ali i o svim lokalitetima koji ih zanimaju.

Aplikacija omogućuje korisnicima da pretražuju teren, staze, planinarske objekte i vrhove, ali i da sami isplaniraju rutu izleta i preuzmu GPX trag, kako bi je mogli pratiti i kada su offline. Također, korisnici mogu ostavljati komentare o stanju na terenu i na taj način doprinijeti sigurnom kretanju u planinama, a nije nevažno ni da Sigurnestaze.hr možete koristiti na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Sigurnestaze.hr prikazuje staze uvrštene u registar planinarskih putova i obilaznica Hrvatskog planinskog saveza, kao i staze pogodne za pješačenje i planinarenje prema podacima koje je na terenu tijekom godina prikupio HGSS.

Ova je aplikacija logičan nastavak višegodišnjeg rada na HGSS-ovom projektu Kartografija, u okviru kojega je u manje od 12 godina mapirano više od 70 područja unutar Hrvatske – i redovito ažurira podatke. Iz HGSS-a ističu da aplikacija Sigurnestaze.hr postavlja novi standard u podršci planinarima i izletnicima jer im omogućuje da otkrivaju nove staze i putove, ali - uz veliki stupanj sigurnosti.

Naravno, uz promociju planinarenja i aktivnog turizma na ruralnim i teško pristupačnim područjima, ova će aplikacija poboljšati i komunikaciju s korisnicima, kao i stalno ažuriranje baza i podataka.


 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju