Simbol Švicarske koji je jednako poznat među alpinistima i ljubiteljima čokolade Toblerone jedan je od najviših vrhova u Alpama. Prepoznatljiv izgled piramidalne planine, kao i povijesni usponi od kojih su neki i tragično završili, čine Matterhorn ništa manje značajnim od viših predmeta želja alpinista diljem svijeta.

Matterhorn, poznat po svojem blago savijenom rogu, nastao je prije više od 50 milijuna godina, kada su se sudarili europski i afrički kontinent. Vrh planine na kojem se sastaju nazubljeni hrptovi oblikovali su ledenjaci. Erozijom stijena zbog hladnoće od koje pucaju, leda koji ih trga, kao i vode što ih oblikuje nastale su udubine na stranicama između hrptova.

Ekspediciju kojom je ta alpska planina na granici između Švicarske i Italije visine 4478 metara prvi put osvojena vodio je Edward Whymper, a veći dio njegova tima stradao je prilikom silaska. U pokušajima osvajanja od prvog uspona pa do 1995. godine poginulo je oko 500 alpinista.

Hipnotizirajuća ljepota Matterhorna fascinirala je još i konzula Julija Cezara, a smatra se da je tada dobio svoj francuski naziv Servin, koji je kasnije promijenjen u Cervin.

Švicarski fizičar i geolog Horace Benedict de Saussure, koji se penjao i na Mont Blanc, razmišljao je o osvajanju Švicarca, ali zaključio je kako strme stranice na kojima se ni snijeg ne može zadržati nisu prijateljski naklonjene prema posjetiteljima.

Engley Whymper dokazao je kako je Saussure pogriješio, ali naum mu nije prošao glatko. Od 1861. neumorno se penjao sedam puta da bi četiri godine kasnije, kada je imao 25 godina, krenuo švicarskom stranom sa svojim timom u srpnju. Došli su do vrha, ali prilikom spuštanja uže je puklo i četiri su čovjeka nestala u provaliji.

Trojicu su našli 1200 metara niže, a tijelo četvrtog, lorda Francisa Douglasa nikada nije pronađeno. Kolibe, užad, kablovi i uporišta koja su kasnije postavljena danas pomažu alpinistima, ali vrh koji izaziva strahopoštovanje nastavio je uzimati živote. To međutim ne sprečava i do dvije tisuće hrabrih ljudi koji se godišnje popnu na slavni rog.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju