Kažu da je Freiburg najsunčaniji i najtopliji grad u Njemačkoj, a poznat je i po gostoljubivoj atmosferi, što ga čini itekako poželjnim mjestom za život. Taj sveučilišni grad poznat je kao europska prijestolnica zaštite okoliša, održive arhitekture i urbanog dizajna, što može zahvaliti razvoju četvrti Rieselfeld i Vauban. "Četvrti iz budućnosti" ekološki su i društveno napredne zahvaljujući brojnim pametnim rješenjima.

U naprednom Vaubanu, koji je nastao na mjestu nekadašnje francuske vojne baze danas živi nešto više od pet tisuća stanovnika. Taj je dio Freiburga osmišljen kao zajednica bez automobila u kojoj se stanovnike potiče na održive mogućnosti prijevoza kao što su hodanje, vožnja biciklom i javni prijevoz. Automobili su parkirani na periferiji, a prijevoz željeznicom odlično funkcionira.

No ova je četvrt od samih početaka poslužila kao primjer Freiburgu, ali i cijeloj Njemačkoj za to kako iskoristiti održive izvore energije, kao i smanjiti potrošnju. Stoga ne čudi Vaubanova reputacija europske prijestolnice zaštite okoliša te održive arhitekture i urbanog dizajna.

Freiburg - 1 Freiburg - 1 (Foto: Shutterstock)

Naime, većina zgrada u Vaubanu ima solarne panele na krovovima kako bi se električna energija dobila iz obnovljivog izvora, a takva infrastruktura doprinosi značajnom smanjenju emisije stakleničkih plinova. Kuće i stanovi su odlično izolirani, zahvaljujući izvrsnim materijalima od kojih su izrađeni, dizajnirani tako da prirodno svjetlo i dobra ventilacija na prirodan način smanje potrebu za grijanjem i hlađenjem. U toj njemačkoj četvrti pronaći ćete brojne zelene površine i drveće koje brani od pretjeranog zagrijavanja betona, kao i nudi brojne mogućnosti za rekreaciju, vrtlarenje i povezanost s prirodom. Recikliranje otpada je u prvom planu, a potiče se i zajedničkim dijelom za kompostiranje.

Naglasak je i na razvijanju lokalnog gospodarstva, s malim poduzećima i trgovinama koje služe potrebama zajednice. Na taj se način smanjuje potreba za trošenjem resursa na prijevoz iz velikih udaljenosti.

Vauban je složna zajednica koja aktivno sudjeluje o odlučivanju onoga što se tiče četvrti, a rade i na podizanju svijesti stanovnika kroz obrazovne programe i inicijative za promicanje održivosti i ekologije. Sve u svemu, mala četvrt velikih ljudi inspirativan je primjer kako složna zajednica može uspješno integrirati načela održivosti u svoj dizajn, infrastrukturu i način života.

Jedemo i pijemo: Asian fusion restoran u Zagrebu u kojem je novo i drukčije najveći atribut Izakaya Izakaya Izakaya +23 Izakaya

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju