Valadier je jedna je od najbolje skrivenih kapelica u Italiji i remek-djelo neoklasicizma koje se smjestilo nedaleko od Genge, slikovitog sela u Anconi.

Da biste stigli do neobične kapelice koja plijeni pažnju, trebate krenuti u pećine Frasassi, u zeleno srce regije Marche, po kojima je i poznat Parco Naturale Regionale della Gola della Rossa e di Frasassi.

Osim puno riječi u nazivu, park prirode obiluje i biserima kulture, arhitekture i prirode. Mreža planinarskih i pješačkih putova privlači trekere sa svih strana svijeta, a Valadier je mnogima obvezna destinacija.

Pećina u kojoj se nalazi u 10. stoljeću služila je kao skrovište od neprijatelja, a crkvicu je oko 700 godina kasnije sagradio arhitekt Giuseppe Valadier za sve one koji traže oprost. Izgrađena je od sedrenih blokova u oktagonalnom planu, a mramorni kip koji je krasio unutrašnjost u međuvremenu je zamijenjen replikom iz sigurnosnih razloga.

Najbolji put do Valadiere ide cestom od sela Genga pa kreće uspon od otprilike 700 metara. Pritom se treba i malo uznojiti, ali trud se nagrađuje jednim od najljepših talijanskih remek-djela u priodi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju