Slikovito mjesto gdje možete bezbrižno šetati tračnicama (bez straha da će naići vlak) i uživati u idiličnoj prirodi nalazi se u Britanskoj Kolumbiji, jednoj od 10 kanadskih pokrajina na zapadu Kanade.

Ti šarmantni kanadski tuneli ostaci su nekadašnjeg sustava vlakova. Kanadska pacifička željeznica (CPR) izgradila je željezničku prugu Kettle Valley (KVR) kako bi povezala regiju Kootenay u Britanskoj Kolumbiji s južnom obalom. 1914. godine. Pet tunela koji prolaze kroz kanjon rijeke Coquihalla doista su jedinstven prizor.

Uvjeti u kojima su radnici gradili tunele bili su itekako surovi – oštre zime i strme stijene prouzročile su im brojne poteškoće, a kako bi uopće mogli raditi služili su se ljestvama, konopima i visećim mostovima.

Jednom kada su se zaustavili vlakovi, staza kroz tunele Othello postala je popularno izletište planinara i zaljubljenika u prirodu, a danas su i službeno dio transkanadskog traila. Iako je službeni naziv tog kraja Coquihalla Canyon Provincial Park, poznatiji je kao Othello Tunnels. Naziv je osmislio glavni inženjer Andrew McCulloch (koji je radio na KVR-u od 1910. do 1916. godine) iz strasti prema Shakespeareu i njegovim djelima.

Tuneli se redovito zatvaraju svake zime zbog nesigurnih uvjeta, a povremeno i ljeti ako ima previše klizišta. Ako su vam tuneli ipak predaleko da biste potegnuli do Britanske Kolumbije, možete ih virtualno posjetiti u nekim od filmova gdje se pojavljuju, poput Ramba, Daleko od kuće, Koliba u šumi ili Planet majmuna: Rat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju