Tunel koji prolazi kroz deblo monumentalnog stabla? U Nacionalnom parku Sequoia u Kaliforniji to je stvarnost. Štoviše, riječ je o pravoj maloj turističkoj atrakciji koje privlači velik broj ljudi iz različitih dijelova svijeta.

Tuneli se obično definiraju kao uređen prokop cjevasta oblika kroz tlo ili stijenu. U Nacionalnom parku Sequoia on je napravljen kroz deblo pale sekvoje po kojem je nacionalni park dobio ime.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Vlak svile novog doba: Tunel koji spaja Europu i Aziju 60 m ispod mora

Točnije, kroz golemi mamutovac koji je pao na cestu Crescent Meadow još u prosincu 1937. godine. U trenutku padanja stablo je bilo staro otprilike 2000 godina, visoko 83 metra i široko oko 6,4 metara. S obzirom da je prepriječilo put bilo je lakše napraviti rupu u njemu, nego ga pomaknuti.

Već sljedećeg ljeta kroz stablo je napravljen tunel širok 5,2 metara i visok 2,4 metara koji je i danas u upotrebi.

Slika nije dostupna Putovanja Kad se male ruke slože: Bili su izolirani pa su vlastitim rukama odlučili probiti tunel u planini

Imajte na umu da oko tunela zna biti gužva, pa budite strpljivi ako se nađete na tom mjestu. Prolaznici ne mogu odoljeti da ne stanu i okinu barem jednu fotografiju za dugo sjećanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju