Titulu najdužeg leta avionom na svijetu trenutno nosi Singapore Airlines s linijom između Singaporea i Newarka u New Jerseyju, a koji traje između 18 i pol sati te 18 sati i 45 minuta. I ne, baš svaki član posade nije na raspolaganju u svakom trenutku tog leta.

Jeste li se zapitali gdje se posada nalazi i odmara na dugim letovima kada ne šeće avionom, ne dodaje vam pića, grickalice ili dodatan pokrivač? Postoji nešto što se zove Crew Rest Compartments (CRC) odnosno Sobe za odmor posade koje su skrivene od znatiželjnih pogleda.

Slika nije dostupna Putovanja Zašto pilot i kopilot nikad ne jedu istu hranu prije leta?

Ovisno o vrsti aviona te minijaturne prostorije bez prozora obično se nalaze kod pilotske kabine, odnosno iznad ili oko prve klase. Do njih se dolazi tajnim stepeništem iza vrata koja zahtijevaju posebnu šifru da bi se otvorila.

U ovim sobama može se naći i do 10 kreveta te manji prostor za privatne stvari koji su podijeljeni na prostor za pilota i kopilota te za kabinsko osoblje. U nekim avionima na raspolaganju su kreveti na kat, u drugima postelje su poslagana jedne do drugih, a treći imaju tek madrac na podu.

Stjuardesa Zanimljivosti 5 stvari koje bi svaka stjuardesa voljela da ih putnici u avionu znaju

Jedno je sigurno, posada ima vrlo malo slobodnog prostora za odmor. Štoviše, član posade na letu u Boeingu 777 usporedio je sobe za odmor s lijesom jer je riječ o vrlo skučenom prostoru koji može izazvati tjeskobu. Do toga posebice može doći ako se u sobi nađete tijekom jačih turbulencija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju