Vožnja avionom danas je pristupačna i dostupna svima. Vjerujemo da je većina iskusila čari letenja do odredišta i da imate određena očekivanja, pogotovo ako je u pitanju dugo planirani godišnji odmor. No jeste li ikad razmišljali o tome da i stjuardese imaju očekivanja od svojih putnika? U nastavku vam donosimo koje su to stvari koje bi one voljele da ih putnici znaju. Pa krenimo...

Kada prilikom ulaska u avion tražite upgrade

Ovo je nešto što na prvu izgleda bezazleno i, nekima možda, šarmantno. No svaka stjuardesa to je čula već toliko puta da bi najradije zakolutala očima. Naime, svaka aviokompanija ima svoju politiku u vezi s tom odredbom. Upgrade je nešto što se uglavnom treba nadoplatiti i podložno je dostupnosti slobodnih mjesta u poslovnoj klasi, i u opisu je posla osoba koje rade na šalteru (check in) u zračnoj luci. Dakle, ako želite upgrade, svoj šarm i humor iskoristite na njima.

Otvaranje pretinaca za prtljagu koji su već zatvoreni

Zatvoreni pretinac za prtljagu znači da je pun i da ga je stjuardesa s razlogom zatvorila. U slučaju da vam zatreba nešto iz vaše torbe ili kufera, slobodno ga otvorite, ali budite toliko ljubazni da ga ponovno i zatvorite.

Nepraćenje sigurnosnih instrukcija koje demonstriraju stjuardese ili koje su prikazane na videu

Mnogi putnici ne obraćaju pozornost na to, nego to snimaju ili su zauzeti svojim mobilnim uređajima. Osim informacija o tome koje izlaze koristiti u slučaju nužde ili gdje se nalaze pojasi za spašavanje (i jedno i drugo ovisi o vrsti aviona) putnici se informiraju o tome da mobilni uređaji trebaju biti u zrakoplovnom načinu rada. Pogodite koliko se puta određeni putnici pitaju zašto baš oni moraju ugasiti svoje mobitele ili ih staviti u zrakoplovni način rada? Jako često.

Ustajanje sa sjedala dok se avion još kreće nakon slijetanja

Da vam olakšamo stvar - dokle god stjuardese sjede zavezane na svojim sjedalima, to znači da i vi morate sjediti na svojima. Zavezani. Nemojte biti jedan od onih putnika koji odmah prilikom slijetanja ustaje da bi uzeo torbu i što prije izašao van. Dokle god avion nije parkiran i dok se vrata ne otvore - nitko ne može van. Vrlo je jednostavno.

Otvaranje WC-a

Često se događa da putnici ne znaju gdje se nalaze toaleti na avionu. I to nije ništa neobično. Zato su stjuardese tu da vas usmjere. No veliki je misterij zašto neki ne znaju kako otvoriti vrata tog istog toaleta. Naime, istina je da nemaju svi avioni iste principe otvaranje vrata. Negdje se vrata moraju gurnuti, na nekima je okrugla kvaka koju morate okrenuti, a negdje je jednostavna kvaka koju svi doma imamo.

Zamislite scenarij u kojemu stjuardesa sjedi na svome sjedištu i promatra putnike koji pokušavaju odgonetnuti kako se otvaraju vrata WC-a. Nije im dosadno, sigurno.

Putovanje avionom zabavno je i za putnike i za stjuardese. One su tu da vam pomognu i olakšaju putovanje. Naš je savjet da imate strpljenja za njih, i imat će ga i one za vas. Budite ljubazni jer one to neće zaboraviti. I ako nešto ne znate, ne uzrujavajte se, slobodno ih pitajte i one će vam pomoći koliko mogu i znaju.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju