Švicarska je već pet stoljeća neutralna zemlja, ali ne i naivna. Baš zato mnogo se novca ulaže u sigurnost zemlje i njegovog stanovništva.

Svaka osoba u Švicarskoj ima pravo na mjesto u bunkeru u slučaju nuklearne katastrofe ili bilo kojeg drugog apokaliptičnog scenarija. Ovo pravo zajamčeno je zakonom koji je donesen 1962. godine, a koji je bio potaknut strahom od nuklearnih prijetnji na svjetskoj političkoj sceni – što zbog bombardiranja Hirošime i Nagasakija, ali i zbog neizvjesnosti koje je sa sobom nosio Hladni rat.

U to vrijeme često se govorilo: "Neutralnost nas neće zaštititi od radioaktivnosti" pa ne čudi što je 1963. godine osnovan Savezni ured za civilnu zaštitu koji je nadgledao gradnju goleme mreže nuklearnih skloništa, a koje su trebale zaštititi stanovništvo i njihov način života od bilo kakve katastrofe, hitne situacije ili oružanog sukoba.

Jedan četvorni metar prostora

Pravo na mjesto u bunkeru – jedan četvorni metar po osobi – ima svaki od oko 8,7 milijuna stanovnika Švicarske zbog čega je u ovoj europskoj zemlji izgrađeno više od 360.000 skloništa.

Švicarci su dosta bunkera izgradili u Alpama Švicarci su dosta bunkera izgradili u Alpama (Foto: Shutterstock)

Većina je u privatnom vlasništvu – nalaze se u podrumima stambenih zgrada i obiteljskih kuća, a o njihovom održavanju zaduženi su kantonalni i općinski organi vlasti.

Prva podzemna skloništa u Švicarskoj datiraju još s kraja 19. stoljeća, a značajniji napori da se zaštite njezini stanovnici poduzeti su početkom 20. stoljeća uslijed prijetnji o velikom međunarodnom sukobu.

Obavezni vojni rok

Vojni stručnjaci vjeruju da je zastrašujuća topografija švicarskih Alpa dosada uspješno odvraćala potencijalne napadače, kao i vojna spremnost i hladnokrvnost samih Švicaraca.

Švicarske oružane snage imaju godišnji budžet od oko 30 milijardi eura. Svi muškarci stariji od 18 godina moraju odraditi vojni rok, a temeljna vojna obuka preporučuje se i ženama.

Lavovski posao su odradili i švicarski inženjeri koji su tijekom 20. stoljeća osmislili funkcionalnu i izdržljivu prometnu infrastrukturu, a koja uključuje i sustav za brzo blokiranje i uništavanje u slučaju napada.

Organizirani Švicarci ništa ne prepuštaju slučaju.

Njemačka zgrada u kojoj je živjelo 65 tisuća štakora i miševa postala povijesni spomenik Mišji bunker - 2 Mišji bunker - 3 Mišji bunker - 4 +0 Mišji bunker - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju