Kad netko spomene mušku večer na kojoj se kuha i druži, prva asocijacija vjerojatno je pivo i roštilj, ali Šveđani imaju nešto drukčiji koncept muškog zbližavanja. Proteklih godina diljem Švedske niču klubovi u kojima žene najčešće nisu dobrodošle, ali se u njima raspravlja o pitanjima koja se i njih tiču.

Na tapeti su debate o tome na koje bi se sve načine moglo bolje odnositi prema ženama, ali i životu općenito, Razgovara se i o koronavirusu, usamljenosti i nesigurnostima, kao i politici te važnim društvenim pitanijima. Tijekom pandemije interes za takvim klubovima još je i veći zbog novonastalih strahova, problema i nedoumica.

Neprofitabilne organizacije poput Make Equal i MÄN okupljaju tisuće Šveđana koji se nalaze s nepoznatim ljudima kako bi razgovarali, debatirali, ponekad se i dobro posvađali oko pitanja jednakosti spolova u društvu i drugih tema.

Druže se u stanovima uz večeru, pijuckajući kavu u uredu nakon radnog dana, ali se i izlazi u klubove te razgovara uz piće. Hashtag killmiddag, što označava momačku večer ili muški razgovor, proteklih je godina postao sve popularniji na švedskim društvenim mrežama jer raste broj mladih ljudi koji želi porazgovarati o važnim sociološkim pitanjima i otvoreno govoriti o tome što osjećaju.

Zašto ne razgovaraju sa svojim prijateljima, mogli bismo se zapitati. Razlog što biraju nepoznato društvo jest taj da ne moraju prelaziti osobne granice koje postoje među prijateljima – lakše im je otvoriti dušu bez straha od osude ili kritike ljudima koje ne poznaju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju