Postoji izreka: "Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin"; isto vrijedi i za muslimanske zemlje. Od nemuslimana se ne očekuje da poste ili slijede islamske običaje, ali bi trebali biti svjesni lokalnih zakona i običaja te ih poštovati. Čak ni muslimani nisu vjerski obvezni postiti, ako putuju tijekom Ramazana, iako većina to ipak čini.

Ramazan je posebno doba u islamskom kalendaru, mjesec kada se muslimani širom svijeta okupljaju u duhu vjere, zajedništva i obnove. Ovaj sveti mjesec nudi priliku za duboko duhovno promišljanje, samodisciplinu i jačanje zajednice kroz tradiciju posta. Svi ljubitelji putovanja koji su se barem jednom pronašli u nekoj od muslimanskih zemalja, a posebice za vrijeme Ramazana, znaju da je za mnoge vjernike, post, ključan dio njihovog identiteta.

Kakva su pravila Ramazana?

Ramazan je deveti mjesec islamskog lunarnog kalendara, poznat kao mjesec u kojem je Kur'an, sveta knjiga muslimana, prvi put objavljen Poslaniku Muhamedu. Tijekom ovog mjeseca, muslimani se suzdržavaju od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa od zore do zalaska sunca. Post (saum) u Ramazanu jedan je od pet stupova islama, osnovnih principa koji oblikuju muslimanski način života.

Kockasta građevina visoka 15 metara koju muslimani trebaju posjetiti barem jednom u životu Kaba, najsvetije mjesto muslimana u Meki u Saudijskoj Arabiji - 4 Kaba, najsvetije mjesto muslimana u Meki u Saudijskoj Arabiji - 3 Kaba, najsvetije mjesto muslimana u Meki u Saudijskoj Arabiji - 1 +0 Kaba, najsvetije mjesto muslimana u Meki u Saudijskoj Arabiji - 2

Što ako putujem u muslimanske zemlje?

Mnogi misle da će ostati gladni putuju li u Tursku, Maroko, Libanon ili neku drugi muslimansku državu za vrijeme Ramazana, no to zapravo nije tako. U nekim državama nećete ni primjetiti da se “posti”, dok ćete u nekim državama kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati ili Saudijska Arabija ipak morati pripaziti da ne jedete i pijete vodu na cesti tijekom dana, a primjerice u Saudijskoj Arabiji ne smijete ni žvakati žvaku!

Post tijekom Ramazana više je od suzdržavanja od fizičkih potreba; to je vrijeme kada se vjernici posvećuju molitvi, čitanju Kur'ana i kontemplaciji. Iftar, večernji obrok s kojim se prekida post, i Sehur, zadnji obrok prije početka dnevnog posta, ključni su trenuci koji okupljaju obitelji i zajednicu. Ovi obroci variraju po regijama, odražavajući lokalne gastronomske tradicije, od bogatih juha i mesa do slastica i svježeg voća.

Ramazan diljem svijeta

Unatoč zajedničkim vjerskim načelima, način na koji se Ramazan slavi varira od zemlje do zemlje, odražavajući bogatu paletu islamske kulturne raznolikosti. U Turskoj, noći Ramazana oživljavaju uz zvuke bubnjeva (bunjari prolazi cestama i bude ljude za rani doručak), dok se u Egiptu post prekida u posebnim šatorima u zajedničkom duhu. U Indoneziji, tradicija "mudik" simbolizira povratak kući, naglašavajući važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja ovog svetog vremena.

U Maroku, iftar često započinje harira juhom, dok je u Turskoj popularan pide, poseban ramazanski kruh, a uz pide se na stolu nađu i razna mesna jela te mini sarme i riža (pilav). Ako se kao turist pronađete u nekoj od muslimanskih zemalja tijekom Ramazana, razmislite o tome da barem jednu večer okusite pravi iftar, jer restorani često nude posebne jelovnike i otvorene biffe stolove s najboljim tradicionalnim jelima.

 

Ramazan ima snažan društveni i kulturni utjecaj, služeći kao središnji događaj u muslimanskim zajednicama širom svijeta. Ovaj mjesec potiče na jačanje obiteljskih veza, budući da se obitelji i prijatelji okupljaju na iftarima i sehurima, dijeleći obroke i posebne trenutke. U mnogim zemljama, Ramazan je također vrijeme za kulturne i društvene aktivnosti, uključujući noćne molitve (tarawih), javna okupljanja i dobrotvorne događaje. Ove aktivnosti jačaju osjećaj pripadnosti i identiteta unutar muslimanske zajednice, istovremeno promičući poruku mira i harmonije širem društvu.

Poruka Ramazana

Završetak Ramazana obilježava se proslavom Eid al-Fitra, festivalom koji simbolizira završetak mjeseca posta. Ovaj dan je vrijeme radosti i zahvalnosti, kada muslimani diljem svijeta obavljaju posebnu molitvu eid, dijele darove i posjećuju prijatelje i obitelj. Eid al-Fitr također naglašava važnost davanja (zakat al-fitr), potičući muslimane da budu velikodušni i pomažu onima u potrebi, što u praksi često znači da bogatije obitelju kupuju hranu za one koji si to ne mogu priuštiti.

Putovanje tijekom ramazana može ponekad biti izazovno, posebno pred kraj mjeseca kada se svi pokušavaju vratiti svojim obiteljima za Bajram i natrag nakon toga. Cijene karata su visoke, letovi, autobusi i vlakovi često su rasprodani, a na glavnim autocestama često postoje velike prometne gužve. Stoga, pametno i na vrijeme isplanirajte svoje putovanje kako bi prošlo što ležernije i ugodnije.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju