Maskotu Olimpijski igara obično predstavlja lik životinje koja obitava u zemlji njegovog organizatora ili je to izmišljeno stvorenja koja odražava lokalnu kulturu i povijest određenog prostora dok istovremeno utjelovljuje bit olimpijskog pokreta.

Parižani su ove godine odustali od uobičajenog koncepta za traženje maskote te umjesto toga predstavili Frigu koja je inspirirana izgledom frigijske kape.

Frigijska kapa

Frigijska kapa je mekano pokrivalo za glavu stožastog oblika te crvene boje koja je dobila ime po maloazijskoj pokrajini Frigiji. Smatra se simbolom proslava, slobode, ali i revolucije – nosili su je još narodi antičke Azije, stari Grci i Rimljani, ali i Francuzi.

Tijekom Francuske revolucije 1789. godine revolucionari su se odjećom željeli izdvojiti i razlikovati od aristokracije te su na glavi nosili jakobinsku kapu, koja je zapravo izgledala poput frigijske kape. Ova povijesna simbolika nadahnula je organizatore Olimpijskih igara u Parizu na neočekivan potez.

Tony Estanguet s maskotama Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. Tony Estanguet s maskotama Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. (Foto: Profimedia)

"Željeli smo se istaknuti i ne odabrati životinju, već ideal," priznao je predsjednik organizacijskog odbora Tony Estanguet prilikom predstavljanje Frige kao maskote Olimpijskih igara u Parizu. 

Što predstavlja maskota Friga?

Maskota Friga utjelovljuje duh jednakosti, zajedništva i slobode. Zamišljena je kao vedra i energična maskota koja svojom pozitivnom energijom nadahnjuje gledatelje i natjecatelje. Uz to potiče na ostvarivanje zadanih ciljeva te promoviranje mira i razumijevanja.

Zanimljivo je pripomenuti da je Francuska prva zemlja koja je uvela službenu maskotu na modernim Olimpijskim igrama.

Organizatori Zimskih Olimpijskih igara u Grenobleu 1968. godine osmislili su Schussa – lik skijaša koji je utabao put kasnijim maskotama poput Vučka, Waldija, Soohoranga i sličnih unoseći duh razigranosti

Prvi put u povijesti: Znate li od čega su Francuzi napravili medalje za Olimpijske igre u Parizu? OI Pariz 2024. - 4 OI Pariz 2024. - 3 OI Pariz 2024. - 1 +3 OI Pariz 2024. - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju