Da, OI u Parizu su tu i trajat će nešto više od dva tjedna. Na njima će nastupiti više od 10 tisuća sportaša koji će se natjecati ukupno u 32 sporta, tako da tko se zatekne u Parizu neće moći reći da mu je dosadno. No, da biste uživali ne morate biti u Parizu, već je dovoljno samo pratiti igre. Znamo da su svi zaljubljenici u sport dobro provjerili rasporede, a mi ćemo ovdje pokazati malo drukčiju stranu olimpijskih igara i fokusirati se na – gastronomiju.

Na igrama je definitivno veliki izazov pripremanje svih tih ogromnih količina hrane. Kad sportašima pridodate njihove trenere i članove tima, broj ljudi kojima je potrebno servirati obroke penje se na oko 15 tisuća, tako da je prije svega nužna dobra priprema i organizacija. A da ne govorimo kako natjecatelji dolaze iz cijelog svijeta, pa pritom valja uvažiti sve moguće različitosti kuhinja. Dugotrajan je to posao, a u prilog tome govori i procjena kako će se jela pripremati slijedeći više od 500 različitih recepata. Naravno, mahom zdravih i nutritivnih.

Vino, kimchi i meso 

A nekad davno, sve je ovo o čemu sad pričamo bilo posve nezamislivo. Moderne olimpijske igre pokrenute su 1896. godine u Ateni, gdje natjecatelji i nisu baš pazili što jedu. Tad nije postojalo niti olimpijsko selo, a na igrama su se natjecali amateri koji su svakodnevno za snagu pili vino. Uz to, uživali su i jedući kozju nogu, vjerujući kako će im ona dati životinjsku snagu. A danas? Danas se uz veliku pažnju svaki dan priprema 50 tisuća obroka, pazi na vege obroke te održivost.

Kroz prošlost, neke zemlje domaćini iskoristili su i domaćinstvo Igara za promoviranje svojih kuhinja. Tako je nakon Seoula 1988., svijet upoznao kimchi, koji se počeo širiti diljem zemaljska kugle. Također, 24 godine prije, kad je domaćin bio Tokyo, trener zlatne ženske japanske odbojkaške reprezentacije objasnio je važnost prehrane koja kombinira ribu i rižu. Pogađate, taj trenutak definitivno nije odmogao sushiju.

2 milijuna obroka 

No, vratimo se mi još malo impresivnim pariškim brojkama i činjenicama. Procjenjuje se kako će za vrijeme igara biti pripremljeno više od nevjerojatnih 2 milijuna obroka, a sva hrana osim banana, kave i čokolade potječe iz Francuske. Zvuči nevjerojatno, ali jedno od poznatijih jela, pomfrit, neće se posluživati – i to zbog sigurnosnih razloga (priprema u dubokom ulja u fritezama).

Jasna stvar, Francuzi također žele što je više moguće prezentirati svoju kuhinju, pa će tako u selu biti održavane radionice koje će polaznike naučiti kako pripremiti ukusni baget i dobar kroasan. Sve u svemu – bit će veselo i nezaboravno.

Bratu blokirao pogled na more: "Najtanja zgrada na svijetu", koja je izgrađena iz inata Zgrada Al Ba'sa u Bejrutu, Libanon - 1 Zgrada Al Ba'sa u Bejrutu, Libanon - 5 Zgrada Al Ba'sa u Bejrutu, Libanon - 4 +2 Zgrada Al Ba'sa u Bejrutu, Libanon - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju