Ta kultna čokoladica nastala u Švicarskoj na najslađi način utjelovljuje planinske vrhove. I dok njih s lakoćom volimo lomiti tijekom cijele godine, božićno izdanje ipak je nešto posebnije. Ove godine Toblerone dolazi u šest zimskih pakiranja sa zanimljivim porukama. Razmislite tko je vaša pahuljica, a tko najdraži patuljak pa im zasladite blagdane, a ledenoj kraljici posebnim pakiranjem otopite srce.

Dok iščekujete vrijeme darivanja, saznajte sve zanimljivosti vezane za ovu čokoladu kako biste svojim prijateljima i ljubiteljima te švicarske poslastice mogli prepričati sve što ste saznali i tako im još više približiti dar koji ste za njih odabrali.

 

1. U imenu čokolade krije se prezime izumitelja

Čitavo jedno stoljeće čokolada Toblerone zaslađuje ljude. Tu obožavanu i svima dobro poznatu slasticu izumio je 1908. godine Theodor Tobler uz pomoć svog rođaka Emila Baumanna u švicarskom Bernu. Naziv čokoladice kombinacija je izumiteljeva prezimena Tobler i talijanske riječi za nugat, torrone.

2. Ni dan-danas ne zna se što je točno bila inspiracija za trokutasti oblik

Prva asocijacija na Toblerone svima je neuobičajeni oblik čokolade. Mnogo priča kruži o tome što je Toblera inspiriralo za izradu čokoladnih piramida. Priča koja je mnogima najlogičnija i najočiglednija jest ona koja govori da je čokolada dobila oblik po alpskim vrhovima i Matterhornu, na čijim je obroncima tvorac Theodor Tobler odrastao. Toj priči ide u prilog i što je Matterhorn također simbol Švicarske. Druga popularna verzija govori da je izumitelja inspirirala kabare točka koja završava nizom plesača koji na kraju predstave tvore oblik trokuta. Točka je to koja se izvodila u poznatoj glazbenoj dvorani Folies Bergères u Parizu. Potvrdu o tome koja je priča istinita nikad nećemo saznati, no uz malo misterije i čokoladica je odmah zanimljivija. Trokutasti oblik Tobleronea je patentiran i zaštićen 1909. godine kako bi tvrtka zadržala prepoznatljivi izgled čokolade.

3. Sve se čokoladice proizvode na jednom mjestu

U čokoladicama Torblerone uživa se diljem svijeta, a sve one potječu iz jedne jedine tvornice. Najpopularnije čokoladne piramide proizvode se u Bern-Brunnenu u jednoj od posljednjih švicarskih tvornica za proizvodnju čokolade. Zanimljivo je znati da je čokoladica koju jedete u Hrvatskoj stigla upravo iz te tvornice.

4. 14 tisuća švicarskih krava daje svoje mlijeko samo za čokolade Toblerone

Recept čokolada Toblerone nikada nije promijenjen i uspio je ostati tajan. Tome je vjerojatno doprinijelo i to što Toblerone proizvodi samo jedna tvornica. Čokolada se bazira na tri ključna sastojka – kakau, šećeru i mlijeku. No ne smijemo zaboraviti hrskave komadiće nugata koji se nalaze u čokoladici, a rade se od meda, šećera u prahu, bjelanjaka i badema. Mlijeko za mlijeko u prahu dolazi od 14 tisuća švicarskih krava koje svoje mlijeku daju isključivo za proizvodnju čokoladica Toblerone. Da se mlijeko u prahu bolje miješa s kakaom nego bilo koja tekućina, otkrio je prije više od 1000 godina Philippe Suchard, također Švicarac.

5. Skrivena silueta na omotu

Dizajn omota čokolade Toblerone imao je nekoliko izmjena. Davne 1908. nije izgledao kao danas. Tada je na omotu bio logo orla koji drži dvije zastave, Švicarske i grada Berna s planinama u pozadini. Tek je 60-ih na omot dodana planina Matterhorn, a 2000. godine ona je pomaknuta na uzdužnu stranu pakiranja. Od tada planinski logo Toblerone uključuje i medvjeđu siluetu koja se nalazi i na grbu grada Berna. Medvjeda možda na prvu nećete primijetiti, ali zagledate li se pažljivo, vidjet ćete da se krije u planini s njuškom okrenutom prema riječi Toblerone.

6. Čokoladicu ste dosad vjerojatno jeli pogrešno

Toblerone se ne kida kao klasična čokoladica na način da se lomi prema dolje. Ovu poznatu švicarsku čokoladu najlakše ćete otkinuti ako sljubite vrhove piramide, odnosno ako prvi vrh piramide gurnete prema vrhu sljedeće u nizu.

7. 25 % čokoladica proda se u duty-free trgovinama

Toblerone je dostupan u više od 120 država diljem svijeta, no zanimljivo je da ga oko 25 posto ljudi kupuje u duty-free trgovinama na aerodromima. Upravo zato ta je čokoladica postala neizostavan dio putovanja, pa čak i poklon nakon putovanja. No dok čekate putovanja, svoje najdraže iznenadite božićnom edicijom te kultne čokolade.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Toblerone po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju