Secesijska fasada Corner housea, lijepe zgrade u središtu Rige po ničemu ne odaje da je nekoć bila sjedište KGB-a. Bilo je to mjesto mračne prošlosti u koje su dovodili političke zatvorenike, ispitivali ih i mučili. KGB se bavio obavještajnim i protuobavještajnim radom (dijelom i u oružanim snagama), zaštitom državnih granica, nuklearnog oružja i strateški važnih komunikacijskih sustava, te drugim značajnim sigurnosnim poslovima. Nadzirao je i političke disidente te protivnike sovjetskog režima.

Poticanje panike 

Glavni grad Latvije pod sovjetsku čizmu pao je 1940. godine, a zajedno s čelnicima došla je i tajna policija KGB, poznata po svojim brutalnim metodama istjerivanja istine. U svoje tajno središte usred Rige dovodili one ljude koji su predstavljali prijetnju režimu, ali njihova djela su nerijetko bila posve bezopasna, poput pogrešnih riječi na pogrešnom mjestu – ili pogrešnoj osobi, zbog čega su bili optuživani za antisovjetske tvrdnje ili poticanje panike.

Corner house - 4 Corner house - 4 (Foto: Shutterstock)

Jezive sudbine 

U tim jezivim vremenima mnogi ispitanici nisu izašli živi iz sjedišta KGB-a. Drugi su pak završili u naguranim ćelijama s jezivim uvjetima za život. Nakon što su nacisti otjerali Sovjete iz Rige u vrijeme Drugog svjetskog rata, otvorili su i vrata sjedišta, kako bi razotkrili užase koje su Sovjeti činili. Nakon rata, Nijemci su napustili zemlju, a Sovjeti su se vratili, nastavljajući svoju praksu „crvenog terora“. Nakon neovisnosti 1991. godine, Corner House je zatvoren, da bi se 2012. djelomično otvorila kao muzej i podsjetnik na to da se prošlost ne smije ponoviti.

Ukleta kuća u Škrinjarima - 7 Zanimljivosti Kuća duhova: Mjesto između Križevaca i Vrbovca našlo se na popisu "najukletijih" u Europi

Muzej okupacije 

Većina službenih dokumenata još uvijek je skrivena, ali sam pogled na samu lokaciju neodoljiv je podsjetnik na mračno razdoblje u povijesti grada. Projekt Muzeja okupacije danas svojim izložbama pruža priliku za upoznavanjem s nekadašnje sjedištem KGB-a te organizira obilaske grada. Posjetitelji mogu razgledati zatvorske ćelije, tamnice i hodnike, kao i nekadašnje urede. Ulaz na izložbu Muzeja okupacije je besplatan, a vođeni obilasci se plaćaju.

Poput vremeplova: Neobična građevina koja i dalje čuva vikinške simbole Norveška - 5 Norveška - 4 Drvena crkva u Norveškoj +1 Norveška - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju