Malo, ali vrijedno pozornosti, selo Ornes u Norveškoj s tek 1600 stanovnika idilično je mjesto na poluotoku fjorda s predivnim pogledom na okolne planine. Mirno utočište za planinare, ribolovce i bicikliste privlači brojne ljubitelje prirode na norveški zapad.

Tajnovita crkva 

Selo Ornes najpoznatije je po staroj, drvenoj crkvi koja ondje ponosno stoji stoljećima. Arheološka istraživanja pokazuju da su ispod današnje crkve sagrađene još tri, koje su nadograđivane jedna na drugu, kako su stanovnici dolazili i odlazili.

Današnje ruho crkve može se pohvaliti karakterističnim skandinavskim stilom za razdoblje 11. i 12. stoljeća. Većina norveških crkava od drvenih greda gradile su se nakon doba Vikinga. Grede bi se postavljale na kamene temelje, a zatim bi se spajale s unutarnjim drvenim stupovima.

Crkva u Ornesu izrazito je zanimljiva jer objedinjuje tragove keltske umjetnosti, vikinške tradicije i romaničkog utjecaja, a njezinu je vrijednost prepoznao i UNESCO.

Norveška - 2 Norveška - 2 (Foto: Shutterstock)

Najstarija sačuvana 

Crkva u Urnesu ne samo da je remek-djelo arhitekture, nego je i poput vremeplova u doba Vikinga jer ukrasne ploče i elementi poput pletera koji prikazuje borbu lava i zmije, otkrivaju ponešto o njihovoj kulturi i tradiciji. Smatra se kako je crkva, ili kako bi Norvežani rekli Urnes stavkirke, najstarija sačuvana drvena crkva koja se nalazi na izvornoj lokaciji, a koristila se sve do 1881. godine, od kada više nije korištena za vjerske potrebe.

Zašto ptice stvaraju neobične oblike u letu? Fenomen koji izaziva ozbiljne probleme u velikim gradovima Čvorci - 5 Čvorci - 3 Čvorci - 4 +2 Čvorci - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju