Vlasti Vječnog grada uklonile su štandove sa suvenirima i mobilne kućice s hranom i pićem u blizini glavnih gradskih znamenitosti, nakon žalbi mnogih Rimljana kako takvi prizori narušavaju ljepotu grada.

Štandovi sa suvenirima, koji prodaju privjeske, magnete, ukrasne tanjure, razne figure i ostale sitnice – uklonjeni su sa svojih pozicija, koje se mahom nalaze uz najpoznatije gradske znamenitosti. Također, uz štandove, odzvonilo je i mobilnim kućicama koje prodaju hranu i piće.

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi izjavila je kako su promjene nužne u svrhu očuvanja rimskog kulturnog nasljeđa, ali i kako bi se povećala sigurnost turista koji se kreću u blizini Koloseuma, Panteona, fontane Trevi...

Ukupno je uklonjeno 17 štandova, ali 8 njih već je dobilo dozvolu za rad na drugim mjestima, dalje od znamenitosti. Također, pokraj Koloseuma i Circus Maximusa, nije više biti moguće kupiti hranu ili piće.

Rim Rim (Foto: Thinkstock/Guliver)

Sve navedene promjene na snagu su stupile s prvim danom 2020. godine. Prema riječima gradonačelnice, štandovi narušavaju ljepotu Rima. „Godinama, gradski spomenici bili su nagrđeni prodavačima i štandovima koji prodaju razne sitnice ispred najljepših rimskih znamenitosti. Takvo ponašanje više ne možemo tolerirati“ – izjavila je Raggi.

Uglavnom, ovo je samo jedna u nizu zabrana koje je gradonačelnica napravila. O (ne)sjedenju na Španjolskim stubama, kupanju o fontanama, neprimjerenom odijevanju i sličnom već smo pisali, a hoće li Rim snaći još kakva nova zabrana, uskoro ćemo vidjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju