Ring of Bjólfur ili Prsten Bjólfura je vidikovac koji će se sljedećeg ljeta početi graditi na obroncima planine Bjólfur na istoku Islanda. Dojmljiva struktura u obliku prstena izdizat će se na nadmorskoj visini od 650 metara te pružati zapanjujući pogled na Atlantski ocean i uski fjord Seydisfjordur.

Prsten Bjólfura nazvan je prema istoimenom Vikingu za kojeg se vjeruje da je osnovao Seydisfjordur, ali i koji je ovdje navodno pokopan sa svojim najdragocjenijim stvarima.

Kružna struktura imat će promjer 32 metara, a bit će izgrađena od betona, lokalnog listopadnog crnogoričnog stabla iz porodice borovki te - nehrđajućeg čelika.

Prsten Bjólfura je projekt pet tvrtki ANNA Landslagsarkitekt, Arkibygg Arkitektar, Esja Architecture, Exa nordic i Kjartan Mogensen - 1 Prsten Bjólfura je projekt pet tvrtki ANNA Landslagsarkitekt, Arkibygg Arkitektar, Esja Architecture, Exa nordic i Kjartan Mogensen - 1 (Foto: PR)

Strmi prijevoji na ovom dijelu Islanda zajedno s nadmorskom visinom te nepredvidljivim vremenskim uvjetima bit će izazov za graditelje. Baš zato pomno su odabrani robusni materijali za izgradnju koji zahtijevaju minimalno održavanje.

Raspisan je službeni natječaj za izgradnju ove strukture, a ponude će biti otvorene do kraja rujna. Izgradnja prstenastog vidikovca bi trebala započeti na ljeto sljedeće godine, a biti dovršena do ljeta 2025.

Po završetku radova Prsten Bjólfura imat će kružnu šetnicu dugu oko 100 metara. Lagano nakošena prstenasta struktura bit će dostupna i za invalidska kolica.

Prsten Bjólfura je rezultat suradnje arhitekata, krajobraznih arhitekata i građevinskih inženjera. Točnije, riječ je o pobjedničkom prijedlogu tvrtki Esja Architecture, Arkibygg Arkitektar, ANNA Landslagsarkitekt, Kjartan Mogensen i Exa Nordic na natječaju koji je objavljen još 2021. godine.

Pogled od kojeg će vam se začepiti uši: Vidikovac na 232 metra u tornju koji testira najmodrenije liftove na svijetu Rottweil - 1 Rottweil - 2 Rottweil - 3 +0 Rottweil - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju