Na grčkim plažama sve je teže naći svoje mjesto za ručnik zbog šume ležaljki i suncobrana koje niču kao gljive poslije kiše. Vjerojatno ste se s takvim problemom suočili i na popularnijim plažama Lijepe Naše. No Grci su odlučili nešto i napraviti po tom pitanju. Inicijativa prozvana "pobuna ručnika za plažu" okuplja aktiviste koji prosvjeduju uz transparente "Vratite nam plažu". Pokret je započeo na otoku Parosu i proširio se cijeloj Grčkoj, pa čak i „zarazio“ susjednu Tursku.

Grci traže prostor za besplatno postavljanje ručnika i bolju kontrolu vlasnika ležaljka i suncobrana koji se navodno ne drže propisanih dozvola i sve se više šire, postavljajući svoje rekvizite i na nedozvoljene dijelove.

Prosvjedi su započeli na Parosu u svibnju ove godine, kada je skupina stanovnika koja se inače bavi pitanjima ekologije na otoku, počela raspravljati o mjestima za slobodno kupanje i sunčanje bez obveze plaćanja ležaljke. Pokret je brzo dobio zamah: Parosu su se pridružili Naxos, Kreta, Rodos i Egina. Zaključili su kako je mjesta sve manje i kako ugostitelji nisu fer prema lokalnom stanovništvu.

Kako piše BBC, prosvjednici tvrde da se provjere rijetko provode – ako se uopće provode i kao rezultat toga, slobodnih mjesta za ručnike je sve manje. Stanovnici su pokrenuli Facebook stranicu „Save Paros Beaches“ i organizirali demonstracije, pozivajući na pravdu. Na stranici objavljuju fotografije kojima dokumentiraju ilegalne ležaljke, navodeći kako su protiv zakona koje je odredila vlast. Kako tvrde, na nekim mjestima ležaljke i suncobrani zauzimaju i do 10 puta više od dopuštenog prostora.

Međutim, aktivisti kažu da su plaže samo dio problema. Grčka je jedno od najpopularnijih odredišta za odmor u Europi, a govornici na prosvjedu rekli su okupljenom mnoštvu da se zemlja mora pozabaviti prekomjernim turizmom – i društvenim i ekološkim problemima koji s njim dolaze.

Omiljena destinacija: Otok rajskih plaža od iduće godine uvodi nova pravila zbog bezobraznih turista Bali Plaža Karma Kandara na Baliju - 5 Plaža Karma Kandara na Baliju - 4 +4 Bali

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju