Bali ili indonezijski „Otok bogova“, destinacija koja privlači posjetitelje sa svih strana svijeta predivnim plažama, poviješću kulturom i nestvarnim krajolicima - od iduće godine planira uvesti turističku prisojbu u iznosu od 10 dolara (9,32 eura). Razloga za to je divlje ponašanje turista koji se ne odnose s poštovanjem prema stanovnicima i znamenitostima te narušavaju javni red i mir.

Od Njemice koja se skinula u hramu u Ubudu do Amerikanca koji je iz bijesa zbog gubitka putovnice izudarao i oštetio policijski automobil u Denpasaru, problem nekontroliranih turista postao je toliko ozbiljan da je guverner Wayan Koster prošlog mjeseca pokrenuo inicijativu protiv takvog ponašanja.

"Lokalne vlasti deportirale su najmanje 136 stranaca ove godine zbog različitih djela nedoličnog ponašanja“, piše magazin Time, dodajući kako je guverner Koster najavio kako će se svim međunarodnim turistima naplaćivati takse - oko 10 dolara po osobi - počevši od sljedeće godine, a novac će se koristiti za očuvanje kulture i okoliša pokrajine. Od 1. siječnja 2024. godine turisti će plaćati ulaz na aerodromu ili u luci, a potvrdu će morati čuvati sve do izlaska iz zemlje.

Turizam na Baliju se oporavio od pandemije, s gotovo četiri puta više turista otkako je otvoren za inozemna putovanja 2022. No s otvorenim vratima došao je i val nedoličnog ponašanja posjetitelja – od tučnjava s lokalnim stanovništvom do seksa u javnosti. Mnogi stranci također zanemaruju lokalne prometne zakone, zbog čega je turistima zabranjeno voziti motore.

Kolika je cijena novca? Golemi rudnik zlata koji pustoši okoliš i živote lokalnog stanovništva Grasberg - 4 Grasberg - 3 Grasberg - 2 +0 Grasberg - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju