Prijelazi za divlje životinje osmišljeni su kako bi povezali vitalna staništa i omogućili sigurno kretanje životinja preko prometnih cesta. Preko Trans-Kanadske autoceste u Nacionalnom parku Banff u Kanadi izgrađeno je više takvih prijelaza kako bi se zaštitile životinje, ali i osigurala sigurnost vozača na cesti.

Iznenadni izlazak životinje na prometnu cestu, naime, može izazvati brojne probleme te ugroziti život životinja i ljudi. Lokalne vlasti ne samo da su napravili prijelaze, već su i ogradili autocestu na nekim dijelovima što je smanjilo sudare divljih životinja i vozila za više od 80 posto u Nacionalnom parku Banff.

Digitalnim sustavom za opažanje otkriveno je da se prijelazima za divlje životinje u ovome nacionalnom parku koristi desetak velikih sisavaca poput sivog i crnog medvjeda, vukova, kojota, puma, sobova, jelena, američkog muflona, gorske kune i risa.

Divlje životinje često se znaju naći na autocesti u sklopu Nacionalnog parka Banff Divlje životinje često se znaju naći na autocesti u sklopu Nacionalnog parka Banff (Foto: Shutterstock)

Životinjama je potrebno nešto vremena da se naviknu na izgrađeni prijelaz i da ga počnu koristiti. Grizliji i vukovi oprezne su životinje kojima nekad treba i do pet godina da počnu koristiti prijelaz, dok su sobovi bila prva velika vrsta sisavaca koja je počela s odlaskom na drugu stranu preko ovih zatravljenih prijelaza, čak i tijekom gradnje.

Kanada je jedna od svjetskih predvodnika u korištenju inovativnih mjera za zaštitu divljih životinja na autocestama. Oni sudjeluju s vodećim stručnjacima i organizacijama kako bi spasili živote i osigurali ljudima sigurnu vožnju po prirodi.

Povratak otpisanih: Divlje životinje ponovno naseljavaju Europu Divlje životinje - 1 Divlje životinje - 2 Divlje životinje - 3 +1 Divlje životinje - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju