La Digue je vjerojatno jedan od najpoznatijih od 115 otoka na Sejšelima. Svake godine privlači tisuće turista koji dolaze na Anse Source d'Argent kako bi se divili gotovo nestvarnim kamenim gromadama, pijesku i plavetnilu zbog čega se ta plaža nerijetko nalazi na ljestvicama najljepših na svijetu. Otok privlači i zaljubljenike u ptice koji se dolaze diviti endemskoj vrsti Terpsiphone paradisi.

No predivan otok od svega deset četvornih kilometara zanimljiv je i po tome da intenzivno radi na tome da se riješi automobila. Većina od ukupno 3000 stanovnika koristi bicikl kao glavno prijevozno sredstvo po otoku, za razliku od susjeda na otocima Mahé i Praslin, gdje je urbanizacija učinila svoje. Lokalcima na La Digueu automobili su nepotrebni, a bicikle za iznajmljivanje i turisti mogu jednostavno pronaći pa njima i krenuti na plažu ili dalje, u istraživanje otoka.

U osamdesetima su samo bogate obitelji na otoku imale automobil, a od tadašnjih deset vozila broj se do danas popeo na 60, što je još uvijek malo - i dijelomično vezanp uz poteškoće individualnog vlasništva.

Naime automobili nisu dopušteni osim ako ne pružaju javnu uslugu. Međutim, porast turističke gradnje i potrebnih vozila koja dolaze uz taj posao, zazvonila je za uzbunu, posebno kod mještana. Nekoć su se za prijevoz mještana koristila zaprežna kola, no danas se na otoku nalazi još jedan preostao „taksist“ čija kola vuče vol.

Razvoj otoka i sve veći broj turista potaknuo je izgradnju, a samim time i potrebu za vozilima no lokalci su itekako svjesni toga da im povećanje broja automobila može donijeti više štete nego koristiti. Povećanje prometa bi značilo i manje tišine, mira i spokojnog odmora koji turisti traže, kao i opasnost za endemske ptice koje žive na otoku.

Kakva ljepota! Švicarsko selo koje je inspiriralo „Gospodara prstenova“ Lauterbrunnen - 1 Lauterbrunnen - 2 Lauterbrunnen - 3 +1 Lauterbrunnen - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju