Predivne pješčane plaže, tirkizno more i palme motivi su na fotografijama Bahama zbog kojih se maloj otočnoj državi u Atlantskom oceanu često tepa kako je "raj na zemlji".

No, postoji i druga strana tog karipskog bisera, koja se ne može vidjeti na razglednicama. Idilične plaže, uzbudljiv noćni život, luksuzni hoteli, kao i povoljan šoping smjestili su Bahame na vrh najpoželjnijih turističkih destinacija, ali i uzeli danak prirodnim ljepotama. Turizam, od kojeg Bahami žive, s vremenom je postao prevelik zalogaj za otočnu državu, koja se teško nosi s otpadom, osobito plastikom.

Aktivistica Kristal Ambrose upozorava da se Bahami utapaju u plastici. I to prvenstveno zbog hiperturizma. Bez dovoljno prostora i resursa za recikliranje stanovnici moraju spaljivati otpad ili ga zakopati.

"Ploveći Bahamima užasnula sam se kada sam vidjela toliku količinu smeća. Strašno sam se razljutila. Pitala sam se kako ljudi mogu učiniti tako nešto. Kada smo počeli razdvajati otpad, ugledala sam četkice za zube, češljeve i plastične vilice te shvatila da je to i moj otpad, to su stvari koje koristim svaki dan. Shvatila sam da sam i ja dio problema. I, jednako tako, mogao bih biti dio rješenja. To je za mene bilo buđenje", otkriva Kristal.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Prijeđi na zelenu stranu: Riješi zabavni kviz i provjeri koliko znaš o ekologiji i Lijepoj Našoj

Znanstvenici procjenjuju da će do 2025. godine Bahami imati više od 680 milijuna tona plastičnog otpada na svojim obalama. Zbog oceanskih struja na Bahame stiže otpad s afričkog zapada i juga Kariba, a posljedica su pješčane plaže prepune mikroplastike. Kako se mijenja klima, tako su i uragani sve snažniji, a Bahami nemaju infrastrukturu niti kapacitete za rješavanje otpada koji za sobom ostave.

Kako bi se situacija na Bahamima, ali i u cijelome svijetu promijenila, Kristal smatra da bi svatko trebao postati svjestan koliko otpada stvara, educirati se i djelovati. Također, važno je učiti djecu od najmlađe dobi na koje sve načine mogu pomoći u spašavanju jedinog doma koji imamo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju