Stara spremišta (radi boljeg opisa, radi se o „rupama“ u zidovima) uz rijeku Vltavu, koja protiče glavnim gradom Češke, pretvoreni su u kafiće, barove, radionice i ateljee. Veliki zaobljeni otvori koji gledaju na rijeku tako su postali korisni javni prostori za različite kako kulturne, tako i društvene aktivnosti.

Spremišta su izvorno korištena za skladištenje leda, a ukupno ih je preuređeno dvadeset. Također, u jednom od njih će biti i podružnica knjižnice, a uz gore nabrojane namjene, neki će biti pretvoreni u javne toalete, kao i kvartovska događanja.

Cijeli projekt, vrijedan oko 45 milijuna kuna, započeo je još 2009. godine, u svrhu revitalizacije područja u blizini rijeke. Mjesto je nekad bilo korišteno prvenstveno za privezivanje brodova, no nakon velikih poplava 2002., ostalo je prazno, a kasnije je korišteno kao parkiralište. Ipak, danas je konačno obnovljeno, a jasno, uređeno je i cijelo područje, koje se sad širi na više od 4 kilometra.

Projekt potpisuje arhitekt Petr Janda, koji u izjavi za Lonely Planet nije krio zadovoljstvo. „Reakcije javnosti bile su jako pozitivne. Nadamo se da će ovaj projekt donijeti nove standarde u arhitekturi javnog prostora. Glavna ideja bila je otvoriti tamne prostore u zidovima prema sunčevoj svjetlosti, te na taj način „kontaktirati“ rijeku“ – pojasnio je.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju