Iako se ne nalazi na ljestvici najčišćih zemalja svijeta, Japan ima jednu od najurednijih nacija na svijetu. “Čistunska” narav duboko je ukorijenjena u njihovu kulturu i život, a svoje korijene vuče u religiji. Naime, čistoća je iznimno važan dio šintoizma i budizma.

Japanci su toliko uredni da njihovo ponašanje često završi na naslovnicama različitih novina diljem svijeta.

Na svjetskom nogometskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu i 2018. godine u Rusiji japanski nogometaši šokirali su organizatore ostavivši svoje svlačionice u savršenom stanju nakon upotrebe. Ne samo da su nogometaši oduševili jer su skupljali za sobom svoje prljave ručnike već su pažnju privukli i njihovi najvijači koji su pokupili sve smeće na tribinama nakon odigranih utakmica.

Kvadratura u Japanu je na visokoj cijeni Zanimljivosti Kako izgleda život u samo 8 kvadrata? Mjesto na kojem se minijaturni stan plaća 4000 kuna mjesečno

Neurednost i nečistoća za Japance je znak lošeg karaktera. Baš zato djeca se od najranije dobi uče da pospremaju i čiste za sobom. U školi nema čistača – učionice, hodnike, toaletne prostore, ali i prostor oko obrazovnih ustanova čiste učenici. Postoji raspored čišćenja iz kojeg nitko nije izuzet.

Cipele se skidaju prilikom ulaska u dom – svoj ili tuđi.

Smeće se ne baca po podu niti na glazbenim festivalima na otvorenom. Primjerice, na popularnom Fuji Rock Festivalu pušači nose sa sobom prijenosne pepeljare u koje bacaju opuške, a sa sobom nose i plastične čaše iz kojih su pili pića sve dok ne dođu do koša za smeće.

Japanci razmišljaju o čistoći čak i kada su bolesni. Prehlađeni ste? Ne izlazite iz kuće bez medicinske maske na licu. Japanci ih nose kada su bolesni kako bi spriječili širenje bakterija i virusa među zdravim članovima društva. Maske se mogu kupiti u gotovo svakoj trgovini ili supermarketu, pa stvarno nema razloga za ugrožavanje zdravlja drugog ljudskog bića.

Borisova avantura u gradu od 38 milijuna ljudi u kojem nema gužvi ni nervoze Boris u Japanu - 41 Boris u Japanu - 1 Boris u Japanu - 10 +50 Boris u Japanu - 48

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju