Godinama Zagreb slovi kao epicentar odlične zabave, bogate gastronomske ponude i vrijedne kulturne baštine. Ovaj glavni grad i njegova povijest mame vas da se u njemu zadržite dulje no obično. Sada imamo i dodatan razlog.

Arhitekturu grada još magičnijom i mističnijom čini plinska rasvjeta koja se i danas ručno pali i gasi. I to čak 241 put. Upravo zbog te čarobne svjetlosti kao polazišnu točku naša avanture odabrali smo Gradec. Čim sam sjela u auto i započela svoju noćnu turu Yugićem, shvatila sam još uvijek postoje stvari koje nisam znala o svom gradu.

No, za nova znanja nikada nije prekasno.

Tu mi je u pomoć uskočila Antonija Buntak osnivačica YUGOcar Adventure, koja nudi, pogađate, avanture u popularnom Yugiću.

Noćna vožnja Zagrebom u Yugu Noćna vožnja Zagrebom u Yugu (Foto: Nova Studio)

'Ne začuđuje činjenica da je strancima interesantno vidjeti grad. Zanimaju ih ture razgleda grada, no kada shvate da to isto mogu odraditi u ovom autu i to po noći, to ih još dodatno potakne da bukiraju turu' - o ovoj posebnoj ponudi, koju mogu iskoristiti svi korisnici Mastercard® kartice te ju mogu kupiti na priceless.com, ispričala nam je Antonija, koja mnogobrojnim turistima i lokalcima nudi zanimljivo iskustvo noćne voženje u Yugićima.

U današnje vrijeme ponuda je sve više, no ova, zbog svog drugačijeg programa, daje turistima novo iskustvo koje će se još dugo prepričavati, ali i ponekad stvoriti i smiješne anegdote.

'Jedna od prvih koja mi se urezala u pamćenje dogodila se kada sam vozila bračni par Amerikanaca po Mesničkoj ulici, gdje nas je zaustavila policija. Naravno, nije mi bilo svejedno, jer sam bila usred ture i nisam htjela izgubiti vrijeme na provjeru. Srećom, policajac mi je sam priznao da me zaustavio samo kako bi Yugića bolje pogledao te me nastavio ispitivati koliko je star, od kuda sam ga nabavila i slično.' – sa smiješkom je prepričavala naša simpatična vozačica.

Zanimalo me koji su još turisti imali priliku voziti se u ovom simpatičnom vozilu, no Antonija je rekla kako ne vodi statistiku, ali kada bi baš morala navesti to bi svakako Englezi, Poljaci pa čak i Australci.

Ture se kreiraju individualno po zahtjevima i željama gosta, te su dugačke oko desetak kilometara. Antonija navodi kako ponekad zastane pokraj neke građevine, ako to njezini suputnici požele, no to i nije pravilo.

Mi smo stali kraj impresivnog Hrvatskog narodnog kazališta gdje sam saznala kako je izgrađen na močvarnom području, u rekordnom roku od četiri mjeseca, te da postoji svečana loža iz koje se ne vidi pozornica, već samo orkestar. U njoj je sjedio počasni gost Franz Jozef Habsburški, a danas su u toj loži smješteni – reflektori.

Noćna vožnja Zagrebom u Yugu Noćna vožnja Zagrebom u Yugu (Foto: Nova Studio)

Iako sam isto godište kao i Yugo i za mene je to bio povratak u mladost. Uz raritetan osjećaj noćne vožnje kroz vlastiti grad, naglasila bi da mi je vrhunac cijele vožnje bio trenutak kada mi je Antonija 'dala đir' oko Meštrovićeve Džamije, no navela je kako to nije praksa.

'Inače ne dozvoljavam strancima da voze, no ponekad im znam na parkiralištu dati krug ili dva, ako procijenim da su veliki entuzijasti. Auto je iz 1987. Godine, ima originalni lak, a na limariji smo ipak trebali raditi, stoga ga treba ga čuvati.' - rekla nam je Antonija, koja je ovu brigu oko restauracije prepustila ocu i njegovom prijatelju.

Nakon dva sata, nesprestane priče i razgledavanja grada, pritiskanja papučice gasa i ugodnog časkanja vrijeme je bilo da se napokon oprostimo od ovog malog oker slatkiša, kojem je vrijeme bilo da predahne i ode na zasluženi odmor.

Pri završetku pisanja ovog teksta, limeni ljubimac se zasigurno odmorio i napunio elanom za još mnogo noćnih rendez-vousa, te samo čeka da ga netko pozove na sudar (ne doslovni).
Kako biste osigurali svoje mjesto suvozača, ponudu možete iskoristiti ako ste korisnici Mastercard kartice, jer vjerujte nam, ovo iskustvo je zaista bilo neprocjenjivo.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju