1900. godine, kada se svjetionik Rubjerg Knude (23 metra visine) pokazao u punom sjaju na sjevernoj obali Danske, bio je udaljen oko 200 metara od litice i okružen kućama. Kako su se vremena promijenila! Zbog erozije svjetionik se s vremenom našao tek nekoliko metara od ruba. Danski stručnjaci dobili su nimalo lak zadatak – spasiti svjetionik od pada u more.

Svjetionik je zatvoren za posjetitelje već dva mjeseca kako bi radnici mogli nesmetano kopati i učvrstiti kulu željezom te je pripremiti za veliki trenutak kad će se konačno preseliti pomoću željeznih ploča i kotača.

Premještanje zakazano za 22. listopada prenosi se uživo, pa svatko tko želi provjeriti kako napreduju radovi to može učiniti i na internetu. Danci radove gledaju s uzbuđenjem jer radnici imaju samo jednu priliku za premještanje. Ako stvari pođu po zlu, izgubit će značajnu znamenitost.

No čak i ako sve prođe glatko, to je rješenje trenutno jer sjevernomorski valovi ne postaju ništa blaži. Obala će se ponovno smanjiti, ali na novom mjestu svjetionik će provesti oko 40 godina. Iako su ga mogli više povući u unutrašnjost, Danci to nisu htjeli jer bi se izgubio identitet svjetionika koji treba gledati na more.

Do početka studenog svjetionik bi trebao biti otvoren za posjetitelje, ali u potpuno novom okruženju, oko 80 metara dalje od obale. U općini Hjørring, na Sjevernom Jutlandu, svjetionik Rubjerg Knude jedna je od najposjećenijih atrakcija. Svake se godine 250.000 turista popne njegovim stepenicama, a Danci vjeruju da se to neće promijeniti.

Sve zbog Mundijala? Klima-uređajima hlade ulice zbog visokih temperatura Doha - 5 Doha - 7 Doha - 1 +4 Doha - 8

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju