S nešto manje od 90.000 stanovnika i površinom od tek 1,3 četvorna kilometara Ap Lei Chau je drugi najgušće naseljeni otok na svijetu – odmah iza Santa Cruz del Islotea u Kolumbiji. To je otprilike kao da većinu stanovnike Rijeke smjestite na otočić nešto veći od Malog Brijuna.

Ap Lei Chau je hongkonški otok smješten u kanalu Aberdeen kraj istoimene luke, pa ne čudi što je i sam nekad nosio ime Aberdeen. Današnje ime nosi zbog oblika svojeg teritorija koji mnoge podsjeća na jezik patke.

Santa Cruz del Islote Putovanja Idila od 115 kuća i 2 trgovine na prostoru veličine nogometnog igrališta

Da bi smjestili velik broj ljudi na malom području, stanovnici Ap Lei Chaua trebali su graditi visoke nebodere. Najimpresivniji su i najveći među njima tri nebodera Sham Wan (1, 2 i 3) koja se izdižu na oko 180 metara visine, a obuhvaćaju 52 odnosno 53 kata. Nadvisuje ih tek brdo Yuk Kwai Shan, čiji se vrh na 196 metara visine smatra najvišom točkom na otoku.

Ap Lei Chau je drugi najnaseljeniji otok na svijetu Ap Lei Chau je drugi najnaseljeniji otok na svijetu (Foto: Shutterstock)

Na otoku se nalazi industrijska zona, ali i četiri glavna stambena područja - Lei Tung Estate, glavna ulica Ap Lei Chau, Sourth Horizons i Ap Lei Chau Estate - a u kojima živi većina stanovnika. Na glavnoj ulici na otoku pronaći ćete i mnogobrojne butike, trgovine namještajem i tvorničke outlete.

Tu je i nekolicina restorana koji služe tradicionalne hongkonške specijalitete, a posebice jela od ribe.

Iako je malen, na Ap Lei Chauu našlo se mjesta i za jednu osnovnu školu, nekoliko zdravstvenih klinika, poštu i slične važne institucije. Ono što ne možete naći na otoku u obliku patkina jezika, pronaći ćete na otoku Hong Kong, s kojim je on povezan mostom. Najviše se prakticira transport minibusovima i taksijima, ali i drvenim brodicama po imenu sampan.

Ma kakav odmor na Mediteranu: Njemački otok koji biraju bogati i slavni Sylt - 1 Sylt - 2 Sylt - 3 +1 Sylt - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju