Santa Cruz del Islote u Kolumbiji smatra se najgušće naseljenim otokom na svijetu po četvornom metru. Conde Nast Traveler tvrdi da je riječ o umjetnom otoku površine 9712 četvorna metra na kojem živi oko 1200 stanovnika, a koji je sastavni dio arhipelaga San Bernardo na Karibima.

BBC ističe da stanovništvo živi u 115 kuća koje su izgrađene po cijelom otoku – od ruba do ruba. Tu se mogu naći i dvije trgovine, jedan restoran i noćni klub, te škola u kojoj podučava 12 učitelja. Zanimljivo je spomenuti da mladi čine oko 60 posto populacije otoka.

Otok je podijeljen na četiri glavne ulice. Na njemu nema niti jednog automobila niti motora, no svaka obitelj ima neku vrstu čamca. Čamce koriste za ribolov, prijevoz smeća, ali i odlazak na druge otoke.

Iako nema niti jednu plažu, dobar dio populacije na otoku Santa Cruz del Islote živi od turizma. Otok svake godine posjeti više tisuća gostiju, a glavna im je turistička atrakcija ronjenje s autohtonim životinjama ovoga prostora – sve od kornjača pa do morskih pasa.

Najveći je problem manjak pitke vode, koja se doprema iz drugih otoka u arhipelagu, a vrijedi kao suho zlato. Otočani imaju i ograničen izvor električne energije koju proizvodi tek jedan generator i dvije solarne stanice.

Iako je riječ o vrlo siromašnoj zajednici, stanovništvo se tako ne osjeća. Slobodno vrijeme provode plivajući, roneći, plešući i uživajući u svakoj sekundi punim plućima.

Živopisne prizore s ulica Santa Cruz del Islote u Kolumbiji pogledajte u videu na YouTubeu.

Pročitajte i tekst o otoku Migingo u Viktorijinom jezeru koji ima 4 kafića, javnu kuću i ljekarnu prostoru od 2000 četvornih metara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju