Italija nudi neke od najvećih atrakcija na svijetu, ali i najmanje, ili spretnije rečeno – najjuže. Ripatransone, drevni gradić s otprilike 4 tisuće stanovnika koji se smjestio na 494 metra nadmorske visine, 12 kilometara od Jadranskog mora i 38 kilometara od glavnog grada pokrajine Ascoli Piceno, dom je najjuže ulice u Italiji.

Uličica od 43 cm u središnjem dijelu mršavija je za još pet cm. I dok većina djece bez previše problema prolazi između dvije kuće, odrasli najčešće trebaju prolaziti postrance kako bi glatko prošla.

Upravo je “il vicolo più stretto d’Italia” jedan od razloga zašto talijanski gradić posjećuju brojni posjetitelji, a drugi gradovi poput Città della Pieve u blizini Perugie u Umbriji mu pokušavaju parirati uskim prolazima, ali rekorder je samo jedan. Ripatransone se zbog svojeg položaja na uzvisini naziva i balkonom regije Marche, a turiste mami već slikovitim zidinama. Osim lijepe arhitekture i spomenika kulture vrijedi istražiti i gurmansku ponudu, osobito prirodnih vina i maslinovih ulja. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju