Nije Atlantida, ali potopljeno talijansko mjestašce Fabbriche di Careggine itekako izaziva zanimanje. Izgubljeno selo u toskanskom jezeru Vagli još uvijek se može vidjeti s kopna kad se voda spusti. Lago di Vagli umjetno je jezero nastalo 1953. godine kada se poplavila toskanska dolina u kojoj se smjestilo naselje.

Maleno mjesto koje je osnovala grupica kovača početkom 13. stoljeća uspijevalo je preživjeti stotinama godina baveći se poljodjelstvom. Nakon što je pala odluka o izgradnji brane, stanovnici su se preselili u obližnji grad Vagli Sotto, a njihove kuće ostale su zarobljene pod vodom – ali ne zauvijek.

Zbog održavanja voda se do sada ispuštala nekoliko puta, a 2021. bi mogla biti iduća na redu. Organizacija Enel, u vlasništvu koje je brana, navela je kako bi se jezero moglo isprazniti iduće godine, prenosi Lonely Planet. Isušivanje vode bi moglo potaknuti turizam u regiji jer bi mnogi htjeli svjedočiti takvom fenomenu.

Jedna od atrakcija kraj jezera u kojem se nalazi potopljeni grad jest most koji svojim svjetlima noću osvjetljava okolni park kojeg također vrijedi razgledati, baš kao i prekrasna druga mjesta u blizini. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju