Baarle-Hertog je flamanska općina koja se sastoji od nekoliko manjih belgijskih enklava unutar nizozemskog teritorija. Baarle-Hertog je dio belgijske provincije Antwerpen, u njoj živi nešto više od 2700 stanovnika, a graniči s nizozemskom općinom Baarle-Nassau koja je sastavni dio provincije Sjeverni Brabant.

Pitate se što to točno znači?

Kalinjingrad - 3 Putovanja Odvojene od svoje zemlje: 5 svjetskih enklava koje bi trebalo posjetiti

Šećete li Baarle-Hertogom na pločnicima ćete naići na bijele križeve koji predstavljaju granicu između Nizozemske i Belgije. Ne čudi stoga da su neke kuće, kafići i trgovine u Baarle-Hertogu i Baarle-Nassau podijeljene između ove dvije europske države.

Nizozemski ugostiteljski objekti nekoć su radili kraće od belgijskih, pa bi lokalno stanovništvo „na granici“ doslovce moralo zakoračiti nekoliko koraka i sjesti za drugi stol ako su htjeli nastaviti sa zabavom.

Torugart Zanimljivosti Granica koja ne radi vikendom: Prijelaz na kojem možete zapeti danima ili tjednima

S obzirom da Belgija i Nizozemska imaju drugačiji pristup borbi protiv pandemije koronavirusa situacija tijekom karantene u ovom kutku Europe je u 2020. oš zamršenija. Nekim lokalima dozvoljen je rad, drugima je zabranjen, a ljudi ni sami ne znaju što smiju, a što ne smiju raditi.

Još u srednjem vijeku sve su „zakuhali“ gospodari Brede i vojvode od Brabanta koji su međusobno mijenjali i prodavali posjede, svađali se i mirili, potpisivali sporazume i složili ovu nevjerojatnu geografsku slagalicu.

Dan u godini kada se briše granica između SAD-a i Meksika Columbus Columbus Obljetnica Pancha Ville +0 Obljetnica Pancha Ville

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju