Nekoliko sati prije zore 9. ožujka 1916. meksički revolucionar Pancho Villa je s 500 vojnika upao u američki pogranični grad Columbus u Novom Meksiku, tik do meksičke granice.

Uz povike “Živio Villa! Živio Meksiko!” započeo je kaos koji je eskalirao u bitku tijekom koje je veći dio naselja spaljen, a više sto vojnika je poginulo.

Više od stoljeća kasnije deseci jahača svakog ožujka galopiraju preko granice u Puerto Palomasu kako bi ušli u Columbus i obilježili nesretni događaj.

Posljednjih 20 godina Meksikanci i Amerikanci odlučili su se prisjetiti krvave bitke kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo. Jahači startaju južno od Columbusa, u gradu Vicente Guerrero i polako kreću do cilja koji se nalazi oko 560 kilometara sjevernije, u procesiji koja traje 15 do 17 dana.

Konji najprije kaskaju prema planinskom lancu Sierra Madre Occidental da bi nakon deset dana konjica došla do grada Janosa i krenula pustinjom do granice gdje im se u galopu pridružuju Amerikanci.

Titanic - 7 Putovanja Obljetnica tragedije: 10 zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o Titanicu

Na kraju puta čeka zabava i ples, kao i druženje s Panchom.
Bez obzira na vremenske uvjete, poput snijega, kiše ili oluja, povorka kreće svake godine, a na tom putovanju jahači spavaju u prikolicama ili šatorima koje podižu na putu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju