Davne 1886. godine ekscentrična Sarah Winchester preselila je San Jose u Kaliforniji gdje je kupila kuću s osam soba. Odlučila ju je renovirati prema vlastitom guštu. No renovacije su se pretvorile u cjeloživotni projekt na koji je potrošila otprilike 5,5 milijuna dolara.

Nakon njene smrti 1922. godine otkriveno je kako je skromnu kuću u San Joseu transformirala u nevjerojatno zdanje s modernim vodovodnim sustavom, 160 soba, šest kuhinja i dva podruma koje obuhvaćaju više od 2000 vrata i 10.000 prozora. No to nije čak niti najčudnije stvar vezana uz kuću.

Gradovi duhovi - 4 Putovanja Tu više ne kroči ljudska noga: 7 najstrašnijih napuštenih gradova svijeta

Neka vrata u misterioznoj Winchesterinoj kući ne mogu se otvoriti. Neki prozori su postavljeni u sobe bez ikakvog izvora svjetlosti. Kuća ima nekoliko stepeništa koje ne vode nikamo. Sve je prepuno tajnih prolaza, a posebna zanimljivost je ormarić koji kada se otvori vodi kroz 30 soba u kući.

Nitko nije siguran što je Sarah Winchester željela postići s ovim projektom, no postoje brojne teorije. Sarah je, naime, bila udovica Williama Wirta Winchestera, izumitelja puške Winchester od kojeg je naslijedila veliko bogatstvo.

Slika nije dostupna Putovanja Selo duhova koje se moralo isprazniti zbog obične pogreške

Mnogi vjeruju da su je u kući proganjali duhovi svih onih pogubljenih ovim oružjem te da su sobe zapravo odraz noćnih mora koja je proživljavala u posljednjim godinama svojega života. Drugi tvrde da je izgradila labirint u svojem prostoru kako bi pobjegla od zlih duhova koji su je proganjali. Navodno je čak i svake večeri spavala u drugoj sobi kako bi im utekla.

Postoje i oni koji vjeruju da nije željela prestati nadograđivati jer se bojala da će umrijeti onog trena kada bude zabijen posljednji čavao. Renovaciju je otežao i veliki potres iz 1906. godine zbog kojeg se dio kuće urušio, a čije se posljedice mogu i danas vidjeti.

Oradour Putovanja Selo iz kojeg nitko ne izlazi bez knedle u grlu

Misteriozna Winchesterina kuća je velika turistička atrakcija koju posjećuje velik broj zaljubljenika u neobjašnjene fenomene, a pogotovo one koji vjeruju u duhove. U njoj je na desetke posjetitelja osjetilo „prisutnost“ zbog čega je često nazivaju i najukletijom kućom na svijetu.

Ova priča je djelomično ispričana i u horor filmu "Kuća duhova" Michaela i Petera Spieriga iz 2018. godine koji je temeljen na stvarnim događanjima u San Joseu, a u kojem glavnu ulogu tumači Helen Mirren. Kako Winchesterina kuća izgleda iznutra, pogledajte u traileru filma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju