Za jedan od najvažnijih arheoloških pronalazaka u povijesti, mehanizam s Antikitere, znamo već stotinu dvadeset i koju godinu (otkriven je na potonulom brodu kod grčkog otoka Antikitere 1901.), ali i dalje puno toga o mehanizmu ne znamo.

Riječ je o astronomskom kalkulatoru s ručnim pogonom, starom više od dvije tisuće godina, koji se koristio za predviđanje astronomskih događaja, pa sigurno nećemo pogriješiti ako za nazovemo prvim analognim računalom na svijetu.

Stari su ga Grci koristili za predviđanje astronomskih događaja - pomrčina, mjesečevih faza, položaja planeta, ali i za određivanje datuma Olimpijskih igara.

Brončani mehanizam, astronomski kalkulator, čini složena kombinacija 30 zupčanika koji su se pokretali ručno, a nalazili su se u drvenom kućištu. Izrađen je u drugom stoljeću prije Krista, ali ne zna se točno tko ga je napravio, tek se pretpostavlja su ga konstruirali majstora i inženjera u Korintu ili na Rodosu. Ne zna se ni je li trebao "raditi" na brodu s kojim je potonuo ili se negdje prevozio. Znanstvenike zbunjuje i činjenica da je u antičko doba stvorena tako sofisticirana tehnologija.

Mehanizam, koji se čuva u Nacionalnom arheološkom muzeju u Ateni, mogao je, naime, točno predvidjeti kretanje nebeskih tijela, ali sofisticiran način na koji radi činio se nemogućim s obzirom na znanja i astronomske alate onog vremena.

Nakon čitavog stoljeća šutnje, stroj je znanstvenicima napokon "progovorio" 2005. kada je pomoću 3D X-zraka postignut napredak u istraživanju. Tada je dekodirana struktura stražnjeg dijela stroja, otkriveni su napisi na stražnjem poklopcu koji uključuju prikaz svemira i natpise koji opisuju kretanje Sunca, Mjeseca i svih pet planeta poznatih u antici.

Prednja strana mehanizma ostala je nepoznanica do 2021. kada je multidisciplinarni tim Sveučilišnog koledža u Londonu (UCL) sastavio prikaz kozmosa unutar složenog sustava zupčanika na prednjoj strani mehanizma, tako da je bio točan i odgovarao je opisima na stražnjoj strani.

Otkriće je objavljeno u časopisu Scientific Reports, a model koji je uspio odgovoriti na pitanje "kako radi?" genijalna je kombinacija ciklusa iz babilonske astronomije, grčkih astronomskih teorija i matematike iz Platonove akademije.

Ipak, to je samo prvi korak u razumijevanju ove sofisticirane naprave, jer Mehanizam iz Antikitere, jedino pronađeno takvo računalo svijetu, i dalje krije mnoge tajne.

"Izgubljeni" na Medvednici: Tri dana avanture na kojoj ćete se brzinski resetirati Highlander Medvednica - 11 Highlander Medvednica - 10 Highlander Medvednica - 9 +7 Highlander Medvednica - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju