Dobra hrana kulturno je blago koje se prenosi s generacije na generaciju. Dobro znamo što su jeli naši stari, a zaljubljenici u hranu među nama znaju i tko je napravio zahericu, kome je u čast nastala pizza Margherita i slično.

No nema samo hrana dugu tradiciju, već i mjesta koja hranu poslužuju. Naravno, riječ je o restoranima, od kojih, nevjerojatno – neki rade već više od nekoliko stotina godina. Naravno, nisu uvijek bili tako moderni i sređeni niti su imali tasting menije, ali svejedno – rade toliko dugo da se tome treba diviti.

Stoga su na stranici Netcredit.com otišli daleko u povijest i istražili koji restorani rade "otkad je i svijeta", a otvoreni su i poslužuju i dan-danas, 2020. godine. U nastavku donosimo njihov popis.

10. Honke Owariya, Japan (otvoren 1465. godine)

Deseti najstariji restoran na svijetu otvoren je u 15. stoljeću u Kyotu. Najpoznatiji je po rezancima koje su nekad isključivo radili redovnici, no kasnije, s obzirom na povećan broj posla, jednostavno se nije moglo računati samo na njihove umijeće. Uz reznace, ovdje su na cijeni još i omlet, škampi u tempuri, jela s nori algama...

 

 

9. Hotel Gasthof Lowen, Lihtenštajn (otvoren 1380. godine)

Između ostale hrane, koja baštini naravno, tradiciju okolnih zemalja (ipak je Lihtenštajn vrlo malen), ovdje će vam najčešće preporučiti teleći odrezak na ciriški način uz krumpire i povrće. Oni koji ga imali priliku kušati kažu da se doslovno topi u ustima. Mi bismo dodali kako i nismo šokirani, ta imali su više od 600 godina vježbanja...

8. The Sheep Heid Inn, Škotska (otvoren 1360. godine)

Ovaj edinburški restoran otvoren je još u 14. stoljeću, a sva ova stoljeća uspio je opstati, što nedvojbeno govori o njegovoj kvaliteti. Odrezak uz gljive i krumpire nadaleko je poznat, pa ako vas put nanese u glavni grad Škotske, eto prilike...

 

 

7. La Couronne, Francuska (otvoren 1345. godine)

Ovaj "djed" na tržištu aktivan je ravno 675 godina. Nalazi se u gradu Rouenu, a poznat je po spravljanju patki, rebaraca, ali i – puževa. Da, nije svima samo do klasičnog mesa, neki su jednostavno slabi i na puževe.

6. Piwnica Swidnicka, Poljska (otvoren 1273. godine)

Nalazi se u Wroclawu, a na meniju valja izdvojiti jelo naziva Pierogi. Radi se o punjenim okruglicama na poljski način, a ako slučajno odete, lijepo bismo vas zamolili da nam javite dojmove.

 

 

5. The Brazen Head, Irska (otvoren 1198. godine)

Zalogajnica u Dublinu, tj. pravilnije je reći – najstariji irski pub. Kako je riječ o pubu, i hrana je takva, a dominiraju – kobasice.

4. Ma Yu Ching's, Kina (otvoren 1153. godine)

Ovaj restoran u punom nazivu ima i dodatak "kuća piletine", tako da vam je prilično jasno što je na meniju. Piletina na sve načine ono je što će vas ovdje dočekati.

3. Old House, Wales (otvoren 1147. godine)

Dok su u Kini servirali piletinu, šest godina ranije u Walesu otvorio se restoran čiji su specijalitet razne vrste pita. Ostalo je tako i do dana današnjeg...

 

 

2. Wurtskuchl, Njemačka (otvoren 1146. godine)

Drugi najstariji restoran na svijetu nalazi se u njemačkom gradu Regensburgu. Naravno, što bi drugo spremao nego kobasice? I dan-danas je slavan po kobasicama, uz koje savršeno ide kiseli kupus.

1. St. Peter Stifts Kulinarium (otvoren 803. godine)

Ovaj restoran nalazi se unutar zidina samostana sv. Petra u Salzburgu. S obzirom na to da je prvi put spomenut 803. godine, zna ga se nazivati najstarijom poslujućom gostionicom u Europi. Unutar njega organiziraju se i koncerti klasične glazbe, a najpoznatije jelo je tafelspitz – kuhana govedina s mljevenom jabukom i hrenom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju