Pogled na ružičaste krošnje ili žičaru, mir kojom odiše najkraća ulica grada ili ponos stanara na neznanu junakinju koja je u teškim vremenima pokazala snagu i hrabrost navlače osmijeh na lice bez obzira na vrijeme u kojem živimo... Nadamo se da će se što prije ljudi vratiti svojim kućama i da će se šteta sanirati pa ćemo svi nekog proljetnog dana, kada se stvari vrate u normalu, izaći na ulice i uživati u životu punim plućima.

Kad bi zagrebačke ulice govorile, odale bi brojne tajne i zanimljivosti koje većina građana ne poznaje, ali njihovi se stanari njima ponose ili uživaju u njima, promatrajući ih s balkona ili na putu od kuće.

Pet prijateljica za Zagreb: Akcija koja dokazuje da možemo sve kad se ujedinimo

Kad zamirišu trešnje

Jedna od najljepših u ovo doba godine zasigurno je rascvjetana Rusanova koja spaja Rakovčevu, Zvonimirovu i Bužanovu, gdje drvored ružičastih latica japanskih trešanja najavljuje proljeće. Sunčan dan i lagana šetnja tom ulicom formula su s kojom će se svi zaljubiti u Zagreb na prvu i koja će svima popraviti dan. Za sada ostajemo doma, ali kad nas "pustite s lanca"... ;)

Ulica s prvom putničkom agencijom

Iako bi mnogi pomislili da je Ilica najduža ulica u Zagrebu, ipak nije tako, ali je zato "najzagrebačkija". Prešišala ju je Radnička cesta za nešto više od tisuću metara. Nagađa se da bi Ilica ime mogla dugovati istoimenom potoku ili pak ilovači koje nije nedostajalo, a uvjerljiva je i teorija o izvedenici naziva naselja gradečkih kmetova. 

Bez obzira na ime, Ilica je neumorno rasla. Od nekadašnjeg završetka na Iličkom trgu, odnosno Britancu dogurala je do potoka na Črnomercu početkom 20. stoljeća. Današnja Nama nekad je bila gostionica, a zatim i otmjeni zagrebački hotel naziva K caru austrijskome, u kojem je odsjedala krema društva. U hotelu je bila i prva "putnička agencija" u Zagrebu. Otvorila se 1840. godine kako bi organizirala putovanje kolima.

Najkraća u gradu

Na križanju Taborske i Krapinske ulice pruža se Novodvorska za koju mnogi pomisle da se radi o tek običnom prolazu. Ulica koja zbunjuje poštare i taksiste izrazito je mirna, a prijeći se može u tek nešto više od 20 koraka. U njoj se nitko ne parkira i nema gužve. Bez obzira na to što je kraća od 30 metara, ima čak dvije table.

Zapinjača - svjetska rekorderka

Ukras Tomićeve ulice, koja se nekoć zvala Bregovita, jest uspinjača, najstarije javno pogonsko sredstvo u Zagrebu koje je prvo spojilo Gornji i Donji grad 1890. godine. Da i danas radi kao prije, bilo bi nemoguće živjeti u njezinoj blizini od silne buke i dima koji je dolazio iz parnog stroja.

Putnici su je od milja zvali i Zapinjačom jer bi se nerijetko dogodilo da trebaju izaći i pogurati je. Navodno je Zagrebačka uspinjača i svjetska rekorderka. S tek 66 metara dužine najkraća je žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prometu. Vožnja traje 64 sekunde, a može prevesti 28 putnika. Polazak je svakih deset minuta, a cijena jedne vožnje iznosi 5 kuna. U slučaju potrebe putnici mogu naručiti i hitnu vožnju koja stoji 20 kuna. Kako je do danas zadržala prvobitni vanjski izgled, zaštićena je kao spomenik kulture.

Ulica neznane junakinje

Ulica intrigantnog naziva nedaleko od Krešimirca ime je dobila po neznanoj junakinji, odjevenoj poput muškarca, koja je dala život u obrani Sigeta u 16. stoljeću. Bitka je postala simbolom junaštva; 1566. Nikola Šubić Zrinski branio je utvrdu Siget, mjesto koje se Osmanlijama ispriječilo na putu u Beč, na putu prema osvajanju Zapada. Tijelo nepoznate žene pronađeno je među muškarcima nakon bitke. Ploča koja simbolizira hrabrost žena stanarima te ulice svakodnevni je podsjetnik na snagu koju ima svatko od nas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju