U moderno doba bilo bi u redu pretpostaviti da imamo odgovore na osnovna pitanja u vezi prirode, barem ona koja ovise o fizičkom mjerenju. No na jedno naizgled jednostavno pitanje znanost još uvijek odgovora nema. Titulu najduže rijeke na svijetu službeno nosi afrički Nil. Taj je podatak zapisan u enciklopedijama i u Guinnessovoj knjizi rekorda, no još se uvijek postavlja pitanje – je li točan. Kako bi provjerili tu tvrdnju, međunarodni tim istraživača kreće u ekspediciju Amazonom.

“Nil je poput crva, a Amazona je anakonda”, kaže vođa brazilske ekspedicije Yuri Sanada, i svojom metaforom cilja na volumen Amazone, koja nosi četiri puta više vode nego bilo koja druga rijeka te dodaje kako nema sumnje koja je rijeka najveća – no je li najdulja, to tek treba izmjeriti.

Cilj petomjesečne ekspedicije, koja bi trebala krenuti u travnju 2024. je obići cijelu dužinu Amazone, koristeći modernu satelitsku tehnologiju za mapiranje rijeka kako bi jednom za uvijek dokazala prednjači li Amazona i volumenom i dužinom.

Naime, Amazona nije jedinstveni vodeni pojas, nego dio većeg riječnog sustava koji obuhvaća veći dio sjevera Južne Amerike mrežom izvora i pritoka. Nedoumice oko duljine Amazone uglavnom proizlaze iz pitanja gdje počinje Amazona. Tradicionalno se njezinim početkom smatra izvor Apurimac, u južnom Peruu, no istraživač James Contos tvrdi da je otkrio udaljeniji izvor Mantaro u sjevernom Peruu. Podatke je potkrijepio dokazima iz topografskih karata, satelitskim snimkama i GPS mjerenjima.

"Otkriće novog izvora dodaje 77 kilometara duljini Amazone u usporedbi s prethodno razmatranim izvorom", objašnjava Contos za CNN .

Hoće li nova mjerenja pokazati da je Amazona koja se smatra dugačkom 6400 kilometara dulja od Nila (6650 kilometara), tek ćemo vidjeti…

Što su uopće ti planinarski domovi? I zašto im zahodi nisu ljepši? Ratkovo sklonište PD Paklenica PD Schlosserov dom +8 PD Puntijarka

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju