Iako neka istraživanja nedvojbeno pokazuju da su ljudi od prapovijesti koristili plijesan za liječenje i zacjeljivanje rana, penicilin je izolirao i u suvremenu medicinu uveo Alexander Fleming, škotski bakteriolog rođen skromnoj obitelji u Lochfieldu kod Darvela 6. kolovoza 1881. godine.

Penicilin je spasio milijune života samo tijekom Drugog svjetskog rata, Fleming je postao planetarno obožavan, nagrađen je plemićkom titulom, a 1945. godine je s Howardom Floreyem i Ernestom Chainom dobio i Nobelovu nagradu za fiziologiju.

Nova stranica moderne medicine

Fleming se školovao na akademiji u Kilmanrocku, a onda u St. Mary's Hospitalu u Londonu, ddje je i dočekao početak Prvog svjetskog rata. Liječivši ranjenike, primijetio je da antiseptici koji su se upotrebljavali za sprečavanje razmnožavanja bakterija nisu zaustavljali infekciju, pogotovo ako su rane bile duboke. Zato se, kada se vratio St. Mary's Hospital, posvetio se radu na poboljšanju antisepse.

Deset godina kasnije, u rujnu 1928., dok je vrativši se s "godišnjeg" pospremao laboratorij, Fleming je primijetio da je plijesan uništila bakteriju zlatnu stafilokoku (Staphylococcus aureus) koju je uzgajao. Iz te je plijeni izolirao penicilin (Penicillium notatum), a u sljedećim pokusima on se opet pokazao uspješnim protiv bakterija.

Posudica u kojoj je Fleming proučavao Penicillium notatum Posudica u kojoj je Fleming proučavao Penicillium notatum (Foto: Profimedia)

Flemingov članak o penicilinu objavljen je u časopisu "British Journal of Experimental Pathology" 1929. godine, ali on nije imao sredstava sam nastaviti istraživanje, pa posao preuzimaju znanstvenici s Oxforda predvođeni Howardom Walterom Floreyem i Ernestom Borisom Chainom.

Nakon testiranja na miševima, prvi pokus na čovjeku napravljen je 1941. godine. Novi lijek pokazao se efikasnim iako je nulti pacijent preminuo, a već dvije godine kasnije penicilin ulazi u masovnu proizvodnju. Fleming, Florey i Chanin dobili su Nobelovu nagradu 1945. godine za otkriće koje je promijenilo modernu medicinu.

Fleming je kasnije postao i rektorom edinburškog sveučilišta, a umro je 1955., dakako, ne od bakterijske infekcije,dok plijesan iz koje je izolirao penicilin i dalje živi. Doslovno. I na aukciji prije nekoliko godina prodana je za više od 15 tisuća eura.

Priča kojoj se nitko nije nadao: Kako je moćni Boris spustio stotine planinara s Velebita Highlander Velebit 2024. - 6 Highlander Velebit 2024. - 5 Highlander Velebit 2024. - 1 +28 Highlander Velebit 2024. - 8

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju