Noina arka neumorno budi znatiželju arheologa i znanstvenika koji pokušavaju otkriti radi li se o biblijskoj priči ili o autentičnom povijesnom događaju. Civilizacije diljem svijeta u svojoj tradiciji čuvaju mitove o potopima različitih razmjera. A prema Knjizi Postanka, Bog je odabrao Nou da napravi drveno plovilo u koje će smjestiti po par od svake životinjske vrste i spasi ih, baš kao i vlastitu obitelj.

Nakon Potopa, Božje kazna za grijehe čovječanstva, Noini potomci su, prema Bibliji nastanili svijet. Nakon 40-dnevne poplave Noina se lađa zaustavila na brijegu na području Ararata u Turskoj. Vodeći se opisima iz Biblije, brojne ekspedicije krenule su u istraživanje.

Još se krajem 19. stoljeća Britanac James Bryce navodno popeo na Ararat te tvrdio da je pronašao komad drveta s Noine arke, a najrazličitija otkrića pojavljivala su se i narednih godina – ona uključuju stijene posebnih oblika, kao i okamenjeno drvo na vrhu planine.

Noviji dokazi

Nedavna istraživanja dijelova Ararata pokazuju kako datiraju od otprilike 5000 godina, što bi se poklapalo s biblijskim vremenskim okvirom Velikog potopa. Pronađeni ostaci glinenih materijala te životinja datiraju iz baš tog vremena, a znanstvenici smatraju kako potkrepljuju teoriju da je to područje moglo biti pod vodom u nekom trenutku, odnosno biti počivalište Noine arke. Stručnjaci iz Turske i SAD-a intenzivno istražuju taj lokalitet od 2021. godine.

Dovoljno mjesta za sve?  

Iako se priča o Noi i biblijskom potopu na prvi pogled čini nemogućom jer je drveno plovilo u koje bi stale sve te životinje bilo izrazito teško sagraditi u ono vrijeme (i s tako malo ljudi), znanstvenici su prije deset godina izračunali kako je Noina arka doista mogla plutati i sa po dva pripadnika svake životinjske vrste. Studenti postdiplomskih studija fizike sa Sveučilišta u Leicesteru došli su do brojke od 35 tisuća životinjskih vrsta koje je Noa tada mogao okupiti na svojoj arci koja je, prema Knjizi postanka, bila dugačka 300 lakata, široka 50 lakata i visoka 30 lakata.

Kako jedan lakat iznosi 48,2 cm, arka je mogla biti dugačka 144 metra, a koristeći prosječnu težinu životinja i osnove fizike, znanstvenici su izračunali plovnost arke prema Arhimedovom zakonu. Znanstvenici nisu rekli da je to nužno istina, nego da je cijela stvar potencijalno mogla funkcionirati.

Plovilo za plutanje 

U prilog postojanju Noine arke ide i tekst koji je dr. Irvin Finkel iz Britanskog muzeja preveo s glinene pločice stare 3.700 godina na kojoj se nalazi priča o Noinoj arci. Tekst na pločici govori o plovilu okruglog oblika i promjera 67 metara, što bi značilo da je plovilo izgledalo bitno drugačije nego što se prikazuje. Finkel je otkriće opisao u knjizi Arka prije Noe: Dekodiranje priče o potopu i istaknuo kako je pločica koju je preveo, prvi pisani izvor koji opisuje stvarni oblik arke. Arka se uglavnom prikazivala kao oceanski brod, sa oštrim pramcem za svladavanje valova, no plovilo nije niti trebalo ploviti, nego samo plutati i preživjeti potop. Isti oblik plovila se i danas povremeno koristi na Bliskom istoku za prijevoz životinja preko rijeka ili poplavljenog područja.

Otvorena samo 5 mjeseci u godini: Je li ovo najstrmija uspinjača u Europi? Gelmerbahn - 3 Gelmerbahn - 2 Gelmerbahn - 1 +0 Gelmerbahn - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju