U bliskoj budućnosti belgijski grad duhova Doel ostat će zapamćen jedino na fotografijama i u mislima nekadašnjh stanovnika, radnika nuklearne elektrane, ali i umjetnika iz cijele Europe koji su ondje ostavili svoj trag.

Belgijske vlasti će uništiti Doel kako bi napravili mjesta za luku, i bez obzira na zalaganje simpatizera te galerije na otvorenome, nema mu spasa. Oko 400 godina Doel je stajao uz bok Antwerpenu, na rijeci Schelde. Među kućama bila je i ona koja je pripadala obitelji slikara Petera Paula Reubensa.

Kako se Antwepen počeo širiti, luka je trebala više mjesta, a Doel je postao meta za uništenje. Vlasti su nekoliko puta pokušavale istjerati stanovnike, ali usporili su ih prosvjdi u sedamdeseim i deveesetim godinama prošlog stoljeća.

U posljednjih 13 godina grad su posjećivali europski umjetnici kako bi oslikali zidove i pokušali doprinijeti očuvanju Doela. Danas u gradu živi još otprilike 25 stanovnika koji se hrabo odupiru iseljenju i žele spriječiti da se Doel izbriše s belgijske karte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju