''Otpadna ulja su jedan od najvećih zagađivača naše prirode, pogotovo voda, a mi smo, naravno, orjentirani na zdrav život i isto tako se jako brinemo za prirodu.'', kaže nam Gracia Petek, healthness menadžerica u Termama Sveti Martin.

U Hrvatskoj se godišnje proda oko 30 milijuna litara jestivog ulja, pola od toga potroše ugostiteljstva, a drugu polovicu kućanstva. Od toga više od polovice nakon prženja ili pečenja postane otpadno ulje i nestane u odvodima. To može predstavljati opasnost za okoliš ako u većim količinama završi u prirodi; tlo može učiniti nepogodno za rast biljaka dok može kobno utjecati na životinjski svijet u vodama.

Temeljeni na filozofiji Rudolfa Steinera, začetnika antropozofije koja povezuje čovjeka i prirodu u neraskidivu, skladnu cjelinu, u Termama Sveti Martin znaju koliko je bitno očuvanje okoliša u svim sferama njihovog djelovanja. Tako su nakon poticanja biciklizma u svrhu razgledavanja ovog prekrasnog kraja, povezanosti lokalnih proizvođača i korištenje lokalnih namirnica u svojim kuhinjama odlučili otići i korak više.

Otpadna ulja jedno su od najvećih zagađivača naše prirode Otpadna ulja jedno su od najvećih zagađivača naše prirode (Foto: Nova Studio)

Od otpadnih ulja koja se stvaraju u njihovom resortu rade mirisne svijeće o čijoj će izradi podučiti bilo koga tko pokaže interes, od gostiju do lokalaca, sve u svrhu očuvanja našeg okoliša i stvaranja divnog romantičnog ugođaja gdje god bili.

''S obzirom da je naš slogan ''Svijet zdravih užitaka'' mi sva znanja o izradi prirodnih svijeća, kako iskoristiti otpadno ulje ili kako izraditi prirodnu kozmetiku rado prenosimo na sve ljude koji to žele i isto tako na goste koji borave kod nas.'', kaže nam Gracia.

To znanje htjeli smo upiti i mi pa nas je Gracia Petek provela kroz proces izrade ovih ''recikliranih'' svijeća.

Gracia Petek, healthness menadžerica u Termama Sveti Martin. Gracia Petek, healthness menadžerica u Termama Sveti Martin. (Foto: Nova Studio)

''Otpadna ulja imamo u cijelom našem resortu jer imamo i jako puno kuhinja. Sve kuhinje u svojim procesima proizvodnje hrane koriste ulja. Kuhinja to ulje za mene sakuplja i donosi mi ga u plastičnim i raznim drugim ambalažama, pakira mi ga po pet do deset litara. Nakon toga ja to ulje filtriram kroz filter za kavu i nakon toga to ulje miješam s otopljenim voskom od soje. U svijeće se dodaju još neke prirodne boje. Prošle godine sam ih bojala s kakaom ili s biljnim prahom, primjerice mljevenom korom naranče koja mu daje neki svoj određeni miris i dodajem im prirodna eterična ulja.'', kaže nam Gracia i odmah nas razuvjerava zablude da ćemo paljenjem ove svijeće dom ispuniti mirisom pečenke.

Gracia vodi radionicu izrade mirisnih svijeća od otpadnih ulja Gracia vodi radionicu izrade mirisnih svijeća od otpadnih ulja (Foto: Nova Studio)

''Naše svijeće iako su napravljene od otpadnih ulja mirišu na eterična ulja koja im dodajemo. Većina tih svijeća nema nikakav miris po prženoj hrani ili pečenju ili bilo čemu drugom što se pripremalo s tim uljem.'', uvjerava nas Gracia u ono u što smo se naravno uvjerili i sami.

Prirodne svijeće koje izrađuju od otpadnih ulja završe u rukama njihovih posjetitelja i poslovnih partnera ili posluže za prigodne kreativne aktivnosti s gostima.

Lijepo dekorirane mirisne svijeće idealan su poklon za nadolazeće blagdane Lijepo dekorirane mirisne svijeće idealan su poklon za nadolazeće blagdane (Foto: Nova Studio)

''Prošle godine smo ih darivali za vrijeme božićnih blagdana i imali smo zgodnu nagradnu igru. U svijeće smo ubacili gorski kristal koji se inače koristi u pripremi biodinamičkih pripravaka za zaštitu biljaka kod biodinamičke proizvodnje. Kada su gosti zapalili te svijeće kod kuće, oni koji su na kraju pronašli gorski kristal su kod nas dobili besplatan boravak.'', ispričala nam je Gracia koja se nada da će i drugi slijediti njihov primjer i koristiti otpadno ulje kao vrijednu sirovinu u izradi sapuna, deterdženta ili svijeća kao oni, ili ga barem odlagati na primjeren način kako bi očuvali naš okoliš.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Terme Sveti Martin po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju