Svakodnevno svjedočimo traženju novih načina za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Ipak, pitanje koje mnogi postavljaju prema portalu Techtimes jest, zašto se oceanski i morski valovi ne koriste u strategijama za smanjenje emisije ugljika?

Kao odgovor na to, jedna ciparska tvrtka razvila je plutajući uređaj koji izgledom podsjeća na kralježnicu. Za uređaj se tvrdi kako može „uhvatiti“ energiju valova i pretvoriti je u električnu energiju.

Tvrtka Sea Wave Energy Limited (SWEL) sa sjedištem na Cipru razvija svoju tehnologiju energije valova više od deset godina. Prototip Waveline Magneta, koji se sastoji od brojnih plutajućih platformi povezanih kako bi dale dojam lebdeće kralježnice, prezentiran je od strane tvrtke ranije ove godine.

Fleksibilan i modularan sustav napravljen je s ciljem omogućavanja generatoru energije da prati kretanje valova. Prema tvrtki, uređaj time dobiva kontrolu nad količinom energije prikupljene od valova.

Uređaj je također jeftiniji za proizvodnju budući da koristi recikliranu plastiku kojoj vijek trajanja nije ograničen. Proizvodnja i uvođenje uređaja također su brzi i podrazumijevaju niske troškove održavanja i popravaka.

Prema tvrdnjama iz tvrtke, potencijal uređaja je golem. U isto vrijeme, već je konkurentan fosilnim gorivima zbog svoje niske cijene proizvodnje energije.

Većina testiranja prototipa odvijala se u ograničenim uvjetima. Testovi uređaja na otvorenom moru provedeni su samo u zaljevu Larnaca na Cipru prošle godine. U svakom slučaju, bude li sve prema planu, Waveline Magnet mogao bi biti najekonomičniji i najefikasniji generator energije valova.

Dobra reklama? Mediteranski otok na kojem posjetitelji traže ljubavi i sreću od "božice turizma" +0 Petra tou Romiou

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju