Poznavanje bontona zemalja u koje putujemo uvijek je plus, bilo da se lijepo ponašate za stolom zbog sebe ili drugih, a nađete li se u Španjolskoj neka od nepisanih pravila mogla bi vas i iznenaditi.

Gdje su ruke?

„Spusti laktove sa stola“ mnogi pamte kao rečenicu koje su se naslušali u djetinjstvu za obiteljskim stolom, ali u nekim zemljama jedino gore od toga je – držati ruke ispod stola. Španjolska je jedna od takvih pa ako se nađete u Madridu, Barceloni, Sevilli ili nekim drugim dijelovima te predivne zemlje, znate što vam je činiti: držati ruke tako da vam se dlanovi vide. Kako je nastalo pravilo nitko ne zna sa sigurnošću, ali vjerojatno ima veze s prastarim danima kada su otvoreni dlanovi značili da osoba dolazi u miru, bez oružja u ruci. Želite li pokazati poštovanje Španjolcima neka ruke budu vidljive, najbolje s komadom kruha.

Kruh na stolu

Dok je kod nas uobičajeno odložiti komad kruha na tanjur, Španjolci nemaju tu naviku. Kruh je nezaobilazan pratitelj španjolskih jela, pogotovo kad ga treba umočiti u toć, a često služi i umjesto noža da se hrana pogura na vilicu. Ako nije u ruci, kruh je na stolu, nerijetko kraj noža i vilice kako se u tanjuru ne bi neplanirano ili nepotrebno namočio. 

Pivo nakon 17 sati

Španjolci večeraju kasnije od većine Europljana i moglo bi se reći da im popodnevne i  večernje aktivnosti počinju kasnije nego nama. Iako to ne mora biti slučaj kod svih, ali ponudite im vino ili pivo prije 17 sati možete izazvati iznenađenu reakciju. Prije pet sati poslijepodne većinom se piju sokovi i kava, a osam ili devet sati navečer postaje prigodnije vrijeme za alkohol.

Opušteno u razgovoru

Španjolci za ručkom pričaju opušteno, često na dugo i na široko pletu svoju priču i ne vole da ih se prekida i ispituje stvari poput: “I kako je to završilo?“ ili „Koja je bila poanta?“. Nije im pristojno suflirati da skrate, a savjetuje se i jednako lepršav, umjesto intenzivan pristup kad je riječ o osobnim pitanjima. Poželite li ih pitati čime se bave, umjesto direktnog: „Što radiš?“, bolja je varijanta navesti ih postepeno pitanjima da sami ispričaju onako i ono što žele. Osim toga, temperamenti i glasni Španjolci će ponekad zvučati kao da se svađaju, ali nerijetko se radi samo o stilu razgovora.

Račun dolazi na kraju

Praksa plaćanja računa na kraju jela ili pića u baru ili restoranu na odlasku uobičajena je u Španjolskoj. Možda ćete je poželjeti prekršiti i "odraditi plaćanje" kada hrana stigne na stol kako ne biste morali ganjati konobara jer ste u žurbi, ali ako se želite ponašati kao Španjolac – ostavite taj dio za kraj. Povjerenje između gosta i konobara nepisano je pravilo. Također, Španjolci ne naručuju sve tapase odjednom nego piće za pićem (koje ne mora biti alkoholno) lagano jedu, guštaju i naručuju još u ritmu u kojem im paše.

Pleme Mbuti: Neobičan život najnižih, a najsnažnijih žena na svijetu Mbuti pleme - 1 Mbuti pleme - 2 Mbuti pleme - 3 +1 Mbuti pleme - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju