Što se tiče ponašanja za stolom, svaka zemlja ima svoje običaje. Ponegdje su oni duboko ukorijenjeni i njihovo se nepridržavanje može smatrati nepristojnim.

S druge strane, radi se o jednostavnim navikama koje strani gosti mogu posve nenamjerno zanemariti. S obzirom da nikad ne znate kada se možete suočiti s mogućnošću putovanja u drugu zemlju s drugačijom kulinarskom kulturom i običajima, možda ne bi bilo loše upamtiti neke od ovih 10 pravila…

1. U Francuskoj ruke ne mogu biti bilo gdje dok jedete. Pravilan položaj je da su obje ruke na stolu (laktovi gore). Ovo čak nije samo specifično za Francusku, ali upravo tamo će ne pridržavanje ovog možda zamjeriti.

2. U Tajlandu se sva jela dijele, pa se pripremaju ili naručuju da se jedu grupno. Također, kada dođe vrijeme za početak jela, najbolje je pričekati da osoba s najvišim položajem za stolom počne. Ako nitko ne jede, pristojno bi bilo pričekati da netko drugi počne jesti, nemojte baš vi započeti.

3. U nekim zemljama Bliskog istoka najnormalnije je jesti rukama, ali postoji vrlo jednostavna stvar koju treba uzeti u obzir prije nego što počnete jesti: desna se ruka mora koristiti jer se lijeva ruka smatra nečistom.

4. U Norveškoj, kada ste na svečanoj večeri i nekome se nazdravlja, trebali biste podići čašu, pogledati osobu, otpiti gutljaj, ponovno pogledati osobu i odložiti čašu.

Bonton - 5 Bonton - 5 (Foto: Getty Images)

5. Na Tajlandu se za jelo koriste žlica i vilica. Vilica se koristi za rezanje ili posluživanje, a žlica za nošenje hrane ustima. U blizini neće biti noža, pa ako trebate nešto rezati, možete upotrijebiti rub žlice.

6. Na Tajvanu postoji vrlo poseban običaj da se kuharu pokaže da je njihova hrana ukusna: podrigivanje nakon jela. Domaćin ili kuhar će to shvatiti kao kompliment.

7. U Španjolskoj je običaj na početku Nove godine pojesti 12 zrna grožđa.

8. U Portugalu, ako sol ili papar nisu na stolu, tražiti da se začini jelo smatra se uvredom upućenom kuharu. Portugalci misle da im se neizravno govori “loše ste začinili hranu”.

9. U Kini je lijep način da domaćinu kažete da više ne želite jesti, pomalo neobičan. Dakle, najbolje bi bilo, da biste jasno dali do znanja da više niste gladni, ostaviti malo hrane na tanjuru.

10. U Italiji ne možete samo naručiti bilo koju tjesteninu s bilo kojim umakom, jer svaka tjestenina ima nekoliko umaka s kojima može ići. Na primjer, špageti idu s umacima koji imaju kremastiju konzistenciju.

5 ludih običaja diljem svijeta: Bacanje zuba na krov kuće, poziranje sa smrznutom kosom, gađanje cimetom... Bacanje cimeta u Danskoj Neobične tradicije - 2 Neobične tradicije - 3 +1 Neobične tradicije - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju