Povorka ljudskih lubanja s cvjetnim vijencima oko glave ili vojnim kapama, vatom umjesto očiju te lišćem koke ili cigarama između zuba mogu se vidjeti samo u Boliviji, tijekom festivala u čast pokojnika - Fiesta de las Ñatitas. Lubanje se ukrašavaju onime što su njihovi vlasnici najviše voljeli i uljepšava ih se za veliki događaj.   

Svake godine u studenom najstarije groblje u La Pazu preplave tisuće Indijananaca Aymara, noseći pomno ukrašene lubanje u staklenim ili drvenim kutijama. Lubanje u kojima i dalje živi duh pokojnika (ñatitas) odnose se na tradicionalni blagoslov koji spaja katoličke običaje s tradicijom Inka.

Za razliku od meksičkog Dana mrtvih Fiesta de las Ñatitas se ne slavi kako bi se ljudi suočili s neizbježnom smrti niti zato da bi se prisjetili pokojnika nego kako bi se uspostavio bolji odnos s duhovima i stekla njihova blagonaklonost.

Lubanje koje sudionici ukrašavaju većinom nisu ostaci članova obitelji nego kosti pokojnika koje su nasumično iskopali na groblju ili arheološkim nalazištima, a vjeruje se da nose posebne moći.

Fiesta de las Ñatitas - 1 Fiesta de las Ñatitas - 1 (Foto: Profimedia.hr)

Aymare zahvaljuju duhovima pokojnika i traže od njih ono najpotrebnije, bilo da se radi o uspjehu u školi, zdravlju ili zaštiti. Budući da mrtvi imaju moć utjecati na sve aspekte života, od ljubavi do novca, lubanje se drže kod kuće na oltarima tijekom cijele godine.

Ponekad vlasnik lubanje i duša pokojnika koja u njoj živi nisu kompatibilni; to što žive zajedno ne mora značiti da su u dobrim odnosima niti da se slažu.

Tradiciju Aymara katolička crkva koja okuplja najveći postotak vjernika u Boliviji ne odobrava, ali niti ne zabranjuje, smatrajući da je ostacima pokojnika mjesto pod zemljom.

Ne znaju za rak: Jelovnik najzdravijeg naroda na svijetu Hunza - 1 Hunza - 2 Hunza - 3 +1 Hunza - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju